chefjosephhadad.ro

Blog

Retete la cheie intre prieteni. Peste marocan cu naut

1 Comment

Recunosc. Atunci cand ma revad cu prieteni vechi, bucuria e mare. Cred ca asa suntem toti. Asadar, ziua in care m-a vizitat Noemi Meilman ca sa gatim impreuna, a fost un mix de bucurie si nostalgie. Dar si prilej sa gatim un preparat delicios, pe baza de peste, dupa o reteta din nordul Africii.

Noemi, conationala de-a mea, stie slabiciunea mea pentru preparatele din peste. Si eu am stiut cu ce sa o surprind. Am cautat sa fie o reteta simplu de pregatit, pe care o poti face oricand acasa pentru familie sau prieteni.

Ingrediente (pentru 4 persoane):

Doua Dorada (sau, daca nu aveti chef sa filetati pestele, file de cod).

–       Coriandru (o legatura)

–       Patrunjel (o legatura)

–       4 catei de usturoi

–       3 rosii

–       2 ardei capia (sau ardei grasi)

–       o lamaie

–       1 lingurita si ½ de boia

–       o mana de sare

–       4 linguri de ulei de Floarea Soarelui

–       2 linguri de ulei de masline

–       naut

La modul de preparare a fost asa simplu. Se simte cand coechipierul nu e totusi paralel cu gatitul. Astfel ca am facut echipa buna si in 15 minute am pus de o masa de pranz gustoasa tare.

Incep cu micul secret. Anume nautul. Acesta trebuie preparat cu o zi inainte si poate astepta linistit la frigider.  E foarte simplu. Se iau 100 de gr. de naut,  se lasa in apa, la frigider, cu o noapte inainte de a pregati reteta. De dimineata se scurge apa, se spala bine de tot nautul si se pune intr-o oala cu apa si sare timp de o ora si jumatate. Cand nautul este moale, se spala si se cojeste. Se poate gati si cu coaja, in functie de gust.

Mod de preparare

Se taie rosiile rondele. E nevoie de un cutit bun, ca sa mearga repede si cu precizie. Urmeaza ardeii capia – ii taiem pe jumatate.  Pe masura ce taiam legumele, le si asezam in tigaie. Urmeaza cateii de usturoi, taiati in patru si feliile de lamaie – 4-5 felii. Apoi am maruntim (atentie, nu tocam!!!) coriandrul si patrunjelul si le asezam deasupra.

Intr-un bol amestecam boia, cu sare si cu cele doua feluri de ulei. Se amesteca  bine, bine pana cand se formeaza o pasta. Punem in bol, pe rand, cele 4 bucati de Dorada si imbibam bine, bine, apoi asezam feliile “cu burta in jos”, solzii in sus, in tigaie, deasupra legumelor si a verdeturilor.

Adaugam in bolul cu pasta ramasa, “marinada”, vreo 40 de ml de apa si amestecam din nou, apoi turnam sosul in tigaie, nu deasupra preparatului, ci incet, intr-o parte. Apoi punem capacul si dam focul mare timp de 3 minute. Lasam  pestele marocan sa se faca timp de 25 de minute, la foc mediu, pe aragazul mobil. Da, am folosit un aragaz mobil de data asta (il gasiti la Bricostore sau la Dedeman si costa in jur de 200 de lei). Ca sa va arat ca puteti face un preparat sofisticat, si totusi simplu, si in aer liber, daca aveti ocazia. A venit caldura, si un astfel de preparat este perfect pentru un picnic la malul marii.

Tips: Daca va place mancarea picanta, puteti pune in oala, peste toate legumele, inainte de a pune pestele, si doi ardei iuti taiati pe jumatate.

Daca aveti intrebari, astept sa imi scrieti.

Pofta buna!

Joseph

 

One comment on “Retete la cheie intre prieteni. Peste marocan cu naut

  1. Este excelent. Multumesc pentru reteta. Am pregatit cu dorada fiind pestele meu preferat

    Mihaela, tehnician nutritionist, Timisoara

Leave a Reply to Mihaela Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 2 3 4 5