Munții de spanac din piețe ne fac poftă de mâncăruri de primăvară, pline de gusturi proaspete. Partea bună, însă, este că spanacul îl găsim congelat și în restul anului, așa că putem acum să profităm de el oricând. Iar cum profităm, depinde numai de noi. Asta înseamnă că putem să îl îmbunătățim constant, să îi dăm noi valențe, unele chiar surpinzătoare.
Dar să începem cu cele mai clasice, cum ar fi brânzeturile, pentru că spanacul se potrivește foarte bine cu ele și adesea sunt adăugate în compozițiile de piureuri ale acestor frunze. Spanacul blanșat sau sotat se amestecă cu smântână de gătit și se mai gătește puțin, pentru ca la final să adăugați parmezanul ras fin, care să se topească în compoziție, fiind ca un liant gustos. Puteți completă aromele cu zeamă de lămâie și nucșoară rasă sau cu fulgi de ardei iute și pulbere de usturoi uscat. O altă versiune de brânză care poate fi adăugată la spanacul sotat o reprezintă crema de brânză, ca o notă finală, după ce spanacul s-a gătit. Îi dă cremozitate și un gust delicat.
Un gust nu tocmai delicat, dar foarte interesant îl aduc pastele de curry amestecate cu spanacul sotat. Fie că mergeți pe un thai green curry sau pe o pastă de curry indian, ambele au un gust puternic, ce are capacitatea de a transforma spanacul. Încingeți într-o tigaie puțin ulei (eventual de cocos) și turnați pasta de curry (fie din borcan, fie făcută în casă). Lăsați să se gătească un minut și adăugați spanacul sotat. Puteți să îl serviți ca garnitură pentru un pui la cuptor, de exemplu, sau însoțit de o garnitură precum orezul, pentru o masă vegană gustoasă.
Și dacă tot am amintit de gusturi exotice, laptele de cocos este o altă adăugare interesantă la piureul de spanac. Înlocuiți smântâna lichidă sau laptele din prepararea soteului de spanac cu lapte/ smântână de cocos pentru o versiune exotică. De asemenea, dacă vreți să aveți un spanac picant, iuțeala poate fi frumos echilibrată de acest ingredient, pe care îl puteți adăuga și la varianta de mai sus cu pastă de curry.
Un alt ingredient care să dea cremozitate spanacului, la care poate că nu v-ați gândit niciodată că s-ar potrivi, este untul de arahide. Adăugați la sotarea spanacului ceapă tocată și câteva roșii tocate, pe care apoi le „legați” cu câteva linguri de unt de arahide, pentru o aromă umami interesantă.
Și pentru „lovitura” de gust finală am lăsat trufele care, surprinzător, se potrivesc foarte bine cu spanacul. Fie că amestecați ulei de trufe cu smântâna de gătit, fie că presărați ulei de trufe după sotare sau că puneți un cub de unt cu trufe în tigaie când mâncarea este gata, toate vor da o aromă selectă spanacului, pe care o puteți foarte bine combina și cu brânza adăugată, fie ea cremă de brânză sau parmezan.
Your email address will not be published. Required fields are marked *
Comment
Name *
Email *
Website
Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.
Evaluare * 1 2 3 4 5