chefjosephhadad.ro

Blog

Broccoli mai bun

No Comments

Revin la seria de legume gustoase pentru că este cel mai bun moment din an pentru așa ceva. Iar astăzi vedeta este broccoli, această legumă pe care mulți o ridică în slăvi pentru proprietățile ei, dar și mai mulți o detestă, pe nedrept, totuși. Și spun asta pentru că dacă pare a nu fi bună, este mai curând pentru că nu a fost corespunzător pregătită, nu pentru că este ea neplăcută din naștere. Așa că vreau să povestim despre cum să facem broccoli mai bun.

Să începem cu metodele de gătire. Sigur că se fierbe. Poate că aici greșesc mulți, că se rezumă doar la fierbere. Dar ca să nu fie neplăcut, broccoliul trebuie mai curând blanșat decât fiert. Câteva minute în apă sunt suficiente pentru a-și păstra textura crocantă și culoarea verde aprins, dar a deveni și mai moale și ușor de mâncat. Același efect, ba chiar mai puțin apos, se obține din fierberea la aburi. Însă și aici trebuie să aveți grijă să nu se supra-gătească. Tot câteva minute la aburi sunt suficiente. Încercați-l cu o furculiță și nu îl lăsați să se îngălbenească. O altă metodă gustoasă o reprezintă coacerea. Broccoliul gătit la cuptor va fi mai dulceag. Puteți, așadar, să îl amestecați cu alte legume pentru un ghiveci la cuptor sau să îl faceți gratinat. Metoda care necesită poate cel mai scurt timp de gătire este sotarea, fie clasică, fie stir-fry. În cazul acesta, trebuie să îl tăiați în bucățele mici, astfel încât să se pătrundă repede. Dar, să nu uităm, totuși, că broccoli poate fi consumat și crud, așa că nu vă sfiiți să îl tocați și să îl presărați în salate sau chiar topping peste paste, de exemplu.

Și să nu uităm de cozi. Dacă luați broccoli congelat, veți găsi doar inflorescențele în pungă, însă dacă îl luați proaspăt, vine cu tot cu tulpină. Și, până la urmă, în zilele noastre se găsește proaspăt cam tot anul, așa că de ce nu ne-am bucura de el? Iar cozile sunt o parte minunată, așa că nu trebuie aruncate. Gustul este ceva mai molcom decât al inflorescențelor, iar textura este mai crocantă. Dacă vreți să le gătiți rapid, sfatul meu este să curățați stratul exterior al tulpinii (ca la sparanghel), pentru că acesta poate fi puțin ațos. Puteți să o feliați și să o mâncați crudă, ca pe gulie sau puteți pune feliile pe grătar. Oricum ar fi consumate, cozile de broccoli nu trebuie aruncate.

Dacă copiii nu prea sunt încântați de această legumă și totuși vreți să o includeți în alimentația lor, găsiți moduri gustoase de a o camufla. Fie o amestecați într-un stir-fry de legume crocante gătite în stil asiatic. Fie faceți broccoli pane. Mai puteți face și un piure combinat de cartofi cu broccoli, pe care să îl serviți ca atare sau transformat și el în gnocchi sau chifteluțe umplute cu brânză. O altă abordare interesantă a piureului de broccoli este amestecarea lui cu o brânză tare (tip cașcaval, parmezan, etc) și punerea lui pe felii de pâine integrală, care apoi să fie date la gratinat la cuptor. Ies niște bruschette delicioase. Și să nu uităm de supa-cremă.

Iar dacă vorbim de broccoliul cel mai simplu de mâncat, să nu uităm de asezonarea sa. Fie că este pregătit la aburi, în apă sau la cuptor, are nevoie de multă sare. Iar pentru o combinație ideală, trebuie să fie însoțit și de o grăsime și un acid. Iar de aici, puteți fi creativi cu restul condimentelor adăugate. Puteți pleca de la sare, ulei de măsline și zeamă de lămâie presărate deasupra și să adăugați oregano, de exemplu. Sau ulei de susan, oțet de orez și sos sriracha. Dar ce ați zice de combinația de paprika afumată și pulbere de usturoi amestecată cu ulei de măsline și zeamă de lămâie și broccoliul tăvălit prin acest sos? Sau poate zaatar ori amestec de ierburi de Provence. Și alte sosuri clasice merg puse peste broccoli, cum ar fi un tzatziki sau maioneză, dacă acesta este rece.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 2 3 4 5