Știți că am crescut cu savorile bucătăriei din Orientul Mijlociu, iar pasta de susan tahini este un ingredient de bază al acestei bucătării. Însă dincolo de humus și falafel, tahini își mai are locul în atât de multe alte preparate. Preparate despre care vreau să vă vorbesc acum.
Să începem cu dulciurile, că și așa este weekend! Tahini este un ingredient foarte bun pentru tot felul de rețete de prăjituri de casă. Fie că vorbim de chec, de carrot cake, de negresă, de fursecuri sau chiar de cinnamon rolls, adăugarea lui are nu doar efect asupra gustului, dar și a texturii. Aroma de susan bogată se potrivește foarte bine și cu vanilia, și cu ciocolata și cu scorțișoara și cu cardamomul, practic, are o paletă de gust cu un spectru foarte larg. Adăugând tahini în aluat, textura acestuia se schimbă, devine mai umedă și mai moale. Iar pentru cinnamon rolls, tahini-ul ar trebui adăugat în pasta de unt cu zahăr și scorțișoară, care umple rulourile. Și pentru că ziceam că merge bine cu ciocolata, ce ați zice de niște trufe de tahini? În mod normal, trufele se fac foarte simplu prin topirea ciocolatei cu frișcă, însă înlocuiți frișca cu tahini și veți descoperi un cu totul alt univers de gust.
Tahini merge, însă, și în aluatul de pâine. Deci dacă vă place să încercați diverse rețete de pâine făcută în casă, adăugați tahini în cocă și, pentru a completă gustul, puteți presăra semințe de susan deasupra.
Susanul este o sursă importantă de calciu și grăsimi bune, și la fel este și pasta făcută din el. Așa că adăugarea unei linguri de tahini la smoothie-ul sau bolul de musli de dimineață este o idee excelentă și din punct de vedere al gustului și texturii, dar și din punct de vedere nutrițional. Și, evident, se poate aplica și în cazul terciului de ovăz, căruia îi dă un gust mult mai bogat și complex. Iar pentru zilele mohorâte de toamnă ce vor urma, vă propun dimineți cu ciocolată caldă amestecată cu tahini, pentru un alt nivel de aromă. Dar să nu uităm de delicioasele clătite, mai ales cele în varianta americană, peste care puteți pune și o combinație de tahini și miere, nu doar clasicul sirop de arțar sau de ciocolată. Plus că este o propunere mai sănătoasă datorită nutrienților din pasta de susan și miere.
Trecând la prânz, tahini poate fi un bun substitut pentru smântâna de gătit adăugată în supele creme, dacă vreți să faceți o rețetă de post sau fără lactoză. Dă consistența dorită supei-cremă și nu afectează prea tare gustul, iar dacă vorbim de o supă de ciuperci, de exemplu, puteți fi chiar mai generoși cu pasta de susan pentru că se potrivesc foarte bine aromele între ele. Același efect îl are și în cazul pastelor: dă cremozitate sosului, înlocuind smântâna pentru variantele de post sau fără lactoză. „Îndoiți” tahini cu puțină supă de bază (de legume, pui, fructe de mare) și dați o notă fresh cu ierburi aromatice proaspăt tocate. Iar pentru salate neplictisitoare, înlocuiți vinegreta obișnuită de ulei și oțet cu tahini și zeamă de lămâie. Puteți adăuga și un cățel de usturoi zdrobit, chimion măcinat sau ierburi aromatice tocate fin, pentru un plus de gust.
Your email address will not be published. Required fields are marked *
Comment
Name *
Email *
Website
Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.
Evaluare * 1 2 3 4 5