chefjosephhadad.ro

Blog

Tehnici de decongelat creveții

No Comments

Ne-ar plăcea tuturor să fim pe malul Mediteranei și să avem pește și creveți proaspeți în fiecare zi. Dar nu suntem. Iar opțiunea cu creveții congelați nu este rea deloc, mai ales că aceștia, pescuiți industrial, sunt înghețați imediat ce sunt scoși din apă.

Doar că uneori probabil că vi se întâmplă și vouă, vă dați seama că ar merge niște paste cu creveți, dar ați uitat să îi scoateți din timp din congelator sau v-ați oprit în drum spre casă la supermarket să îi luați. Mai ales acum, în timpul săptămânii.

De regulă, creveții sunt înghețați individual și au un strat de gheață ce îi înconjoară. O glazură. Nu vreți ca toată acea apă din glazură să ajungă în tigaie, așa că trebuie să scăpați de ea. Iar cea mai bună metodă este sub jetul de apă. Rece. Apa va topi imediat stratul subțire de gheață și vor fi gata de pus în tigaie. Dacă totuși creveții sunt înghețați în bloc și aveți nevoie doar de o parte din ei, lăsați apă călduță să curgă peste bucata din pachet pe care doriți să o decongelați. Aceasta va topi glazura ce unește creveții și îi va elibera de restul blocului înghețat, pe care puteți să îl repuneți în congelator.

Evident că cel mai bine este să lăsați creveții să se decongeleze încet în frigider, la fel cum este recomandat să se facă cu orice bucată de carne sau pește. Însă dacă totuși trebuie să acționați rapid, atunci lăsatul lor în apă rece este cea mai bună variantă. În apă caldă sau la temperatura camerei nu este tocmai indicat, pentru că gradele vor favoriza dezvoltarea bacteriilor.

Iar dacă îi lăsați la dezghețat treptat, cel mai bine este să îi puneți într-o strecurătoare așezată pe un bol, astfel încât apa să se scurgă și să nu fie apoși în momentul în care sunt gata. Mai ales dacă vorbim de creveți prefierți pe care poate că îi veți folosi ca atare, pentru o salată, de exemplu.

Iar pentru ca resturile de creveți să nu miroasă în gunoi, faceți operațiunea inversă. Puneți carcasele și resturile (dacă nu le folosiți pentru o supă sau sos, sau după ce le-ați folosit deja pentru acestea) într-o pungă cu închidere ermetică (zip-lock) și dați-le la congelator până puteți să le aruncați direct undeva unde nu vor mirosi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 2 3 4 5