Nu-i așa că vi s-a întâmplat și vouă să vă apucați să pregătiți o rețetă, fiind convinși că aveți toate ingredientele și să vă treziți în mijlocul ei că vă lipsește ceva? Poate că aveți respectivul ingredient, dar constatați că a expirat. Sau poate că știați că îl aveți, dar soțul, copilul sau pisica (cea care mânca temele în școală) l-au consumat. Ce te faci în cazul ăsta? Mai ales dacă v-a apucat talentul gastronomic în miez de noapte… Încerci să găsești înlocuitori. Deși sfatul meu principal este ca atunci când vreți să pregătiți ceva să citiți cu atenție rețeta și să verificați că aveți toate ingredientele.
Sau, mai există și variantele în care din cauză de diverse intoleranțe sau restricții alimentare, anumite ingrediente trebuie să lipsească din dietă, așa că sunteți din nou nevoiți să le înlocuiți.
Așadar m-am gândit să vă ofer câteva alternative pentru anumite ingrediente ce pot fi substituite cu altele.
Atunci când o rețetă, de prăjitură în general, cere unt, ulei sau margarină, acestea pot fi înlocuite, de exemplu cu banană zdrobită, cam același gramaj ca și cel al untului din lista inițială. Însă același efect în are și avocadoul zdrobit, tot în cantități egale cu cele inițiale. Iar dacă vreți să înlocuiți grăsimile de tip unt sau margarină cu uleiuri, atunci puteți folosi uleiul de măsline extravirgin sau cel de cocos, la jumătate din cantitatea recomandată pentru unt. Acesta poate fi înlocuit atât în prăjituri și alte aluaturi, cât și pentru prăjit sau grătar.
Zahărul din prăjituri poate fi înlocuit și cu miere, însă la o cantitate pe jumătate decât cea de zahăr. Pentru gustul de zahăr brun, înlocuirea cu miere este îmbogățită cu o lingură de sirop pur de arțar.
Făina de grâu poate fi, evident, înlocuită cu făină integrală, dar și cu făină de migdale, ovăz, orez sau cocos, în aceleași cantități ca cea de grâu albă. Pentru făina de cocos, însă, este necesar să mai adaugați la rețeta de prăjitură încă un ou pentru că este foarte absorbantă.
Atunci când suntem nevoiți să înlocuim ouăle din cazua colesterolului din gălbenuș, puteți pune în locul oului întreg două albușuri. Sau, pentru a înlocui complet oul, se poate face un mix dintr-o lingură de chia și 3 linguri de apă, lăsate un pic pentru a se înmuia semințele. Acestea vor echivala cu un ou.
Your email address will not be published. Required fields are marked *
Comment
Name *
Email *
Website
Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.
Evaluare * 1 2 3 4 5