chefjosephhadad.ro

Blog

Condimentele mele de suflet

No Comments

Gusturile și ideile mele culinare sunt mult influențate de moștenirea mea gastronomică, de aromele Orientului și ale Nordului Africii, așa că veți găsi adesea în rețetele mele condimente specifice acestor zone.

Și pentru că aceste condimente îmi sunt atât de dragi, vreau să vă spun câteva vorbe despre fiecare, ca să știți cum să le folosiți și în alte rețete decât cele pe care le descoperiți aici, la mine pe blog, sau pe Facebook.

Șofranul

După cum se știe, este cel mai scump condiment din lume, iar aroma sa nu poate fi înlocuită de nicio altă plantă. Este originar din Orientul Mijlociu, așa că este foarte prezent în mâncărurile cu iz arăbesc, de la orez, la mâncăruri pe bază de miel sau pește. Tot în orez apare ca vedetă și în feluri precum paella și risotto alla milanese. Este, de asemenea, un ingredient de bază și în supa bogată franțuzească bouillabaisse. În alte rețete poate fi folosit pentru pește, fructe de mare, pui sau miel, dar merge bine și în deserturi, pe care le și colorează spectaculos în galben.

Chimionul

Care este diferit de chimen, este originar din zona mediteraneeană, dar este prezent în rețete de pe tot cuprinsul globului. Așa că dacă vreți să gătiți ceva din Orientul Mijlociu, din America Latina, din India sau din Mexic, aveți grijă să aveți și chimion în dulap. În afară de mâncărurile gătite, el merge bine și în produsele de panificație și patiserie.

Curcuma

Sau turmericul, pentru că ambele denumesc aceeași plantă, are o aromă delicată, însă un puternic pigment. Se folosește cel mai mult în bucătăria indiană, dar și în cea din Orientul Mijlociu și Africa de Est. Curcuma are multe beneficii pentru sănătate și merge adăugată în mâncăruri pe bază de pui, pește, legume, orez și ouă.

Rozmarinul

Originar din regiunea mediteraneeană, rozmarinul este foarte prezent în felurile de mâncare din această zonă. Merge foarte bine cu toate tipurile de carne, dar și cu legume precum fasolea uscată, roșiile, dovleceii, cartofii, însă dă un gust interesant și produselor de panificație când este adăugat în aluat sau presărat deasupra. Aveți, însă, grijă că aroma sa este foarte puternică și dacă puneți prea mult este posibil să strice gustul final al preparatului.

Cimbrul

Vine din zona est-mediteraneeană și până în Iran, însă acum este cultivat practic pe tot globul datorită aromei sale minunate. Merge cu carne de tot felul, cu pește, cu vânat, dar și cu legume iernatice, de la cartofi la dovleac și fasole uscată și este perfect pentru asezonarea mâncărurilor cu afumături.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 2 3 4 5