chefjosephhadad.ro

Blog

Sezon de pepeni copți

No Comments

Este vremea lor, a pepenilor. Pepeni roșii și galbeni și câte se pot face cu ei! Dar azi o să vorbim doar despre pepenii roșii, pentru că sunt atât de bogați și minunați, încât merită un articol special dedicat lor.

În primul rând, o utilizare pe care eu i-o dau pepenelui și pe care nu mulți o știu este să fac suc din coajă. Fără miez. Doar coaja, partea albă și coaja verde exterioară. Se spală bine de tot pepenele și se face suc. Este foarte sănătos pentru rinichi. Un shot pe zi în perioada asta.

Tot din coajă iese o dulceața excelentă. Tot așa, se păstrează întreaga coajă și se face dulceață în care se pot pune nuci, migdale, plante aromatice care să îi dea savoare, cimbru, busuioc sau rozmarin. În loc să arunci coaja, o transformi în ceva ce face diminețile mai delicioase. Poți să pui dulceața pe un toast cu unt sau în iaurt, ori în bolul cu cereale și lapte.

Și trecând acum la pulpă, dincolo de combinațiile clasice de pepene cu feta sau pepenele murat cum se face aici la noi în România, mai merge foarte bine la sashimi de somon, seabass, doradă sau yellow tail. Se taie cuburi mari și se amestecă cu puțin ulei de susan, sare și pier și se pune la sous vid. Se lasă la frigider două ore, ca să pătrundă aromele în fruct. Dacă nu aveți acasă aparat de sous vid, nu e problemă, poate să fie totul pus într-o pungă zip și lăsat la frigider. Vidul ajută la pătrunderea mai profundă a aromelor în miez. Se scoate și se așază feliile de pește proaspăt peste cuburile de pepene aromatizate.

O variantă și mai interesantă este cu piept de rață afumat.

Putem apoi să facem un sorbet de pepene cu ierburi aromatice, după poftă. Acesta se poate servi pe post de deșert, dar și intermediar, între felurile de mâncare la o masă mai mare, pentru a curăța palatinul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 2 3 4 5