chefjosephhadad.ro

Blog

Prăjituri cu fructe pentru mese festive

No Comments

Crăciunul a trecut, dar urmează Revelionul, așa că o nouă ocazie de pregătit mese îmbelșugate se arată. Ca să nu mai vorbim de această săptămână dintre ele, când ne facem timp să ne vedem mai mult cu cei dragi, iar o prăjitură gustoasă pusă pe masă nu face decât să îndulcească și mai mult atmosfera. De data aceasta, însă, vreau să îmi îndrept atenția către dulciurile pe bază de fructe de sezon, pentru a varia un pic deserturile. Și chiar dacă Crăciunul miroase a portocale, revelionul poate să miroasă a orice fructe vă atrag atenția. Eu doar vă dau câteva idei.

Dacă tot am pomenit de portocale, nu vreau să le ignor, însă vreau să le duc pe alte culmi. Dincolo de cele proaspete, este marmelada de portocale care stă bine și pe o felie de pâine, dar și pe una de cozonac sau peste o tartă sau asociată cu un platou de brânzeturi, de ce nu? Însă mai pot fi și prăjiturile cu susul în jos, care au felii de portocală deasupra sau checul îmbibat cu sirop de portocale și servit cu frișcă. Și să nu uităm de portocalele puse în vinul fiert!

Smochinele proaspete nu mai sunt tocmai în sezon, dar este posibil să mai găsiți prin unele supermarketuri. Însă smochinele uscate sunt mereu disponibile. Folosiți-le în checuri și turte dulci sau chiar pe tarte amestecate cu alte fructe uscate și îmbibate într-un alcool gustos, cum ar fi cognacul.

Și curmalele sunt ușor de găsit mereu, dar sunt și un ingredient ideal pentru prăjituri sănătoase. Textura și dulceața lor naturală ajută în a pregăti prăjituri fără zahăr și chiar prăjituri fără coacere. Mai pot fi și înmuiate în ciocolată neagră, fie simple, fie umplute cu nuci, pentru un desert sănătos și ușor de făcut.

Merele sunt în sezon și la fel este și plăcinta cu mere. Dar ce ați spune de un tort de mere sau clătite americane cu mere rase în compoziție?

Și perele sunt în sezon și dincolo de a le pune pe platourile de brânzeturi, vă propun să faceți pere fierte în vin. Puteți să le fierbeți direct în vin (roși sau alb, cu niște șofran) sau puteți să le puneți la fiert în vinul fiert, astfel încât la final veți avea și un desert, dar și băutura aromatizată cu ele, de servit alături. Și pe lângă para fiartă aburindă, merge o cupă de înghețată de vanilie sau de fistic.

Dovleacul aparține toamnei, însă se găsesc în continuare dovleci și iarna, așa că o plăcintă cu dovleac, nu ar strica. Sau, dacă ați fost inspirați și aveți piure de dovleac congelat, de aici puteți face o grămadă de deserturi interesante, de la chec cu dovleac, la bomboane de dovleac sau tartă cu dovleac și bezea. Și, bineînțeles, puteți să îl puneți la cuptor pentru copt, iar apoi să îl serviți presărat cu miere, diverse nuci zdrobite grosier, ciocolată neagră rasă și orice alte topping-uri vă inspiră.

Și nu în ultimul rând, rodiile. Sigur că sunt bune ca atare sau sucul lor este minunat și pentru a-ți începe dimineața cu el și pentru a-l turna într-un punch de sărbători, dar boabele rubinii merg bine și puse peste prăjituri și tarte (și în salate, fie vorba între noi).

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 2 3 4 5