chefjosephhadad.ro

Blog

Feluri mediteraneene care aduc primăvara în farfurie

No Comments

Despre dieta mediteraneeană s-a tot vorbit. Iar eu am crescut și m-am format ca bucătar cu preparatele din zona Mării Mediterane, a Nordului Africii și Orientului Mijlociu, o mâncare simplă, gustoasă, cu ingrediente ușor de combinat și folosit. Dar și văratice, pentru că prospețimea lor te face să simți briza mării și bucuria de a mânca.

Am făcut o selecție a câtorva feluri de mâncare faimoase provenite din zona mediteraneeană, care să vă aducă mai repede primăvara în stare și pofte. Nu o să vă dau neapărat rețete, ci idei de preparate, fiind vorba de mâncăruri pe care toți le știți, dar poate că ați uitat de ele după lunile de iarnă cu tocane grele și gustoase.

Risotto poate fi primăvara plin de verdețuri, lăsându-l în urmă pe cel „pământos” cu ciuperci care a dominat farfuriile în ultima vreme. Ați încercat, de exemplu risotto cu urzici? Sau poate cu leurdă? Ambele se sotează separat și se adaugă aproape de sfârșit în risotto-ul clasic.

Și dacă tot preparați risotto, poate mai păstrați puțin și pentru niște arancine, chiftelele de risotto umplute cu ce vreți voi, provenite din sudul Italiei, pe care puteți să le acompaniați cu un pesto făcut în casă din busuioc proaspăt, dar și din alte verdețuri de sezon, cum ar fi leurda.

Salata Niçoise (provenită din Nice, sudul Franței) se pare că era la origini făcută doar cu anșoa, roșii și ulei de măsline. În timp, însă, ea a evoluat, iar acum cele mai gustoase variante conțin cartofi și ouă fierte, ton, fasole verde fiartă, capere, măsline negre sau kalamata și câteva fileuri de anșoa, pentru un gust umami complet. Totul stropit cu ulei de măsline și zeamă de lămâie proaspăt stoarsă.

Și humusul nu trebuie uitat. La varianta simplă puteți adăuga acum, în plină primăvară o salată tabbouleh deasupra sau alte verdețuri tocate mărunt, din ceea ce găsiți pe tarabele din piață în perioada aceasta.

Este momentul și pentru spanakopita sau orice tip de plăcinte cu spanac aveți chef. Combinat cu brânză telemea proaspătă și adunat în aluaturi de plăcintă făcute după rețete tradiționale sau cumpărate gata congelate, de ce nu?, clar este momentul pentru spanac gustos.

Și falafelul poate reveni în forță, fie el prăjit sau copt, acompaniat de salate pline de legume și verdețuri, fie pus direct pe farfurie, fie în lipii înfășurat.

Și să nu uităm de salata grecească. După atâtea tocane, o farfurie plină cu roșii, brânză, castraveți, măsline și ardei gras, totul stropit cu ulei de măsline din belșug și presărat cu oregano (proaspăt), este fix ceea ce meritați.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 2 3 4 5