chefjosephhadad.ro

Blog

Cum să rumeniți un pui perfect

No Comments

Dacă nu sunteți vegetarieni, atunci nu are cum să nu vă facă cu ochiul un pui bine rumenit în cuptor. Și când puneți mâna pe unul crescut corect, cu un gust savuros, ar fi și păcat să îl stricați prăjindu-l sau gătindu-l într-un mod care nu îl pune în valoare. Dar cum să îl punem în valoare? Urmând câteva reguli simple, ce duc spre un pui rumenit perfect.

Carnea trebuie să fie la temperatura camerei în momentul când îl puneți în cuptor. Aceasta presupune să fie scoasă cu vreo 2-3 ore înainte din frigider, în funcție de mărimea puiului. Dacă puiul a fost congelat, atunci acesta trebuie lăsat la decongelat încet, în frigider, pentru a preveni înmulțirea bacteriilor, și abia când este complet decongelat, să fie scos pentru a ajunge la temperatura camerei chiar și în interiorul său, nu doar la suprafață. Această trecere treptată evită șocul termic, care întărește carnea și o usucă.

Uscată, însă trebuie să fie pielea înainte de a pune puiul la copt. Un pui umed va produce abur care va umezi și pielea preparatului final, nemaifiind crocantă, așa cum ne dorim. Așa că înainte de a-l băga în cuptor, trebuie lăsat la zvântat sau chiar șters cu un prosop de bucătărie, garantând astfel o piele crocantă, frumos caramelizată.

Iar dacă aveți impresia că pentru a obține această piele crocantă este nevoie și de ulei, atunci și aveți dreptate, dar vă și înșelați. Puiul, mai ales dacă este unul de țară, are destul de multă grăsime el însuși astfel încât să dea luciul apetisant pielii. Puteți să îl ajutați cu foarte puțin ulei adăugat, uns delicat peste piele, dar uleiul pus din abundență, nu va face decât să ducă la un pui înecat în grăsime. Deci aveți grijă cu cantitatea de ulei adăugată.

Puiul este ca un burete când vine vorba de condimente. Absoarbe imediat aromele adăugate, căpătând noi dimensiuni ale gustului. Sigur că vă puteți rezuma doar la niște sare și piper, dar de ce să nu vă extindeți orizonturile și cu arome precum cele date de rozmarin, cimbru, busuioc, salvie sau pulbere de ceapă ori usturoi deshidratate?

Pentru a evita diferența de textură dintre pielea crocantă de deasupra și cea înmuiată în grăsime de dedesubt, cel mai bine este să puneți puiul pe un grătar așezat pe tava din cuptor. Aerul care circulă pe sub pui, va permite rumenirea acestuia și la bază, în loc ca aceasta să fiarbă în grăsimea care se scurge de pe tot puiul. În plus, puteți pune în tavă legumele de garnitură, care să se gătească în sucurile ieșite din pui, valorificând totul la maximum.

Dacă folosiți un cuptor normal, atunci cea mai bună poziție în acesta este fix în mijloc, pentru a permite gătirea uniformă a puiului. Dacă aveți un cuptor cu convecție, atunci nu contează pe ce nivel îl așezați, pentru că aerul este circulat în tot spațiul la fel. Însă în acest caz, micșorați temperatura cu vreo 15-20 de grade față de cuptorul normal, tocmai pentru că aerul circulat este constant și poate să ajungă să ardă friptura dacă este prea fierbinte.

Indiferent de tipul de cuptor, însă, important este să aveți răbdare. Dacă veți crește temperatura, nu veți obține un pui bine rumenit mai repede, ci unul ars la suprafață și crud în interior. Așa că aveți răbdare undeva la o oră și jumătate de coacere și cel mai indicat este să folosiți un termometru de carne pentru a vedea temperatura interioară. Înfipt în pulpe, termometrul trebuie să arate 80oC pentru a fi siguri că nu puneți pe masă o carne crudă.

De răbdare este nevoie și după ce scoateți puiul perfect rumenit din cuptor. Ca orice tip de carne, și aceasta are nevoie de odihnă înainte de a fi tăiată, pentru a permite sucurilor interioare să se distribuie uniform în fibră. Dacă îl tăiați imediat ce îl scoateți din cuptor, acestea se vor scurge în farfurie și carnea va rămâne fadă. 10-15 minute este timpul ideal de odihnă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 2 3 4 5