chefjosephhadad.ro

Blog

Cum să folosim lămâile într-un mod creativ

No Comments

Lămâile sunt elemente importante în bucătăria din Orientul Mijlociu și Nordul Africii și inclusiv mie îmi place să le folosesc în diverse forme, fie proaspete, fie conservate după metoda pe care am învățat-o de la părinții mei, și a cărei rețetă v-am dat-o aici.

Dar dincolo de lămâile murate, aceste minunate fructe pot fi folosite într-o grămadă de alte feluri ca să dea gust bun mâncărurilor și băuturilor.

Feliile de lămâie pot fi un ajutor foarte bun în gătirea peștelui pe grătar. Având o textură delicată, acesta se poate lipi cu ușurință de fierul încins și să își strice astfel forma finală. Punând un strat de felii de lămâie ca pat pentru pește, acestea nu doar că vor preveni lipirea, dar vor și aromatiza carnea, atât prin contat direct, cât și prin aburul care urcă din ele în pește.

Dacă la un moment dat aveți mai multe lămâi, decojiți-le și puneți feliile în blender pentru a obține un smoothie. Turnați apoi piureul de lămâie în tăvița de cuburi de gheață și dați la congelator. Odată înghețate, cuburile de lămâie pot fi transferate într-o pungă și păstrate la congelator pentru a fi ulterior folosite în mâncăruri și băuturi.

Prin coacere, lămâie concentrează zahărul din ele și prind un gust caramelizat, ușor afumat. Așa că dacă vreți să dați o altă dimensiune limonadelor, tot ce trebuie să faceți este tăiați lămâile pe jumătate și să le puneți pe o tavă cu tăietura în sus, la cuptor, pentru 20-30 de minute. După ce s-au răcit puțin, pot fi stoarse și folosite în limonadă. Dar țineți cont că sucul va fi mult mai dulce, deci va trebui să ajustați cantitatea de zahăr adăugată.

Puteți obține din lămâi un sorbet vegan delicios și sănătos, dar e indicat să folosiți lămâi bio. Tăiați capetele lămâilor și scobiți pulpa. Aveți grijă să nu tăiați capacele prea adânc pentru că vreți să obțineți niște butoiașe pe care apoi le veți umple cu sorbetul. Unul din capete, cel pe care va sta așezată lămâia în poziție verticală, este astfel tăiat drept, iar capacul rămas se pune în interiorul lămâii scobite, ca să formeze un strat protector la fund. Celălalt capac se pune deasupra și lămâile se dau pe o tavă la congelator. Miezul se blendează cu lapte de cocos și sirop de arțar sau de agave. Se toarnă în lămâile congelate și se dau din nou la congelator, pentru a se scoate apoi la servire.

Poate părea surprinzător, dar coaja de lămâie rasă se mai potrivește foarte bine pe un fel de mâncare, altul decât cele obișnuite: pizza. Presărați coajă proaspăt rasă peste pizza scoasă din cuptor sau turnați puțin ulei de măsline infuzat cu lămâie pentru un gust fresh și complex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 2 3 4 5