Este un moment foarte bun pentru stridii, așa că m-am gândit să vă vorbesc un pic despre aceste delicatese, dar și despre suratele lor, scoicile și despre cum să le pregătiți.
Deși în lume sunt multe tipuri de scoici, unele din ele chiar ciudățele, la noi se găsesc de regulă trei tipuri: stridii, midii și vongole sau clams, cum le zice în engleză, fiind acele scoici alb-gri, rotunde. La acestea se mai adaugă și scoicile St. Jacques sau scallops, scoicile mari, cu o bucată cărnoasă în interior, ce adesea se servesc sub formă de mono-porție pentru un starter sau câteva pentru un fel principal. Dar noi nu o să ne ocupăm de ele acum.
Pentru scoicile cumpărate proaspete, regula de bază este să aibă cochilia bine închisă. Dacă ea este parțial deschisă și la un ciocănit ușor în ea, nu se închide, atunci scoica este moartă și trebuie aruncată. La scoicile congelate nu aveți această problemă. Însă după prepararea termică, scoicile care nu s-au deschis, trebuie aruncate și ele.
După cumpărare, scoicile proaspete mai rămân vii câteva zile dacă sunt păstrate la frigider într-un vas deschis. Nu le puneți în pungi de plastic închise și nici în apă, pentru că vor muri.
Stridiile
Se spune că cel mai bine este să fie consumate în lunile ce includ R în denumire (adică septembrie, octombrie, noiembrie, decembrie, ianuarie, februarie, martie și aprilie), când apa este mai rece și le intensifică aroma. Pentru servirea lor crudă, cele mai bune sunt cele care vin din apele cât mai reci, însă dacă le gătiți, acest lucru nu contează foarte mult.
Stridiile pot fi gătite la aburi, pe grătar sau la cuptor, în diverse combinații.
Pentru stridiile proaspete, însă, trebuie să fiți atenți la câteva detalii. În primul rând, cochiliile trebuie să fie bine închise și nedeteriorate. Apoi, pentru curățarea lor este suficient să folosiți o perie. Partea cu deschisul este mai complicată în cazul stridiilor pentru că trebuie să aveți mare grijă și ceva forță. Un cuțit solind, cu lama scurtă este absolut necesar, dar dacă vă plac mult, investiți într-un cuțit special de stridii pentru a vă face viața mai ușoară.
Odată deschise stridiile, trebuie păstrate pe pat de gheață și consumate într-un interval de două ore.
Alte scoici
Midiile cresc din plin și în Marea Neagră și le puteți găsi la prețuri decente. Cele de fermă sunt mai curate și, deci, necesită mai puțină muncă. În cazul midiilor, în afară de cele deschise sau cu cochilia deteriorată, ar mai trebui aruncate și cele care sunt mult mai grele decât restul pentru că cel mai probabil sunt pline de nisip. Și nu uitați să îndepărtați „mustățile” scoicilor și să le clătiți bine cu apă rece. Vongolele trebuie și ele bine curățate cu peria, mai ales că sunt folosite adesea în mâncăruri cu tot cu cochilie.
Your email address will not be published. Required fields are marked *
Comment
Name *
Email *
Website
Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.
Evaluare * 1 2 3 4 5