Este sezon de grătare şi pe lângă toate cărnurile care sfârâie, sigur se mai strecoară şi ceva legume. Mai ales că din ce în ce mai multă lume este adepta unei diete fără proteine animale. Şi în special în sezonul cald parcă este mai gustoasă o masă făcută exclusiv din legume.
Aşa că m-am gândit să vă fac un mic ghid de pregătire a legumelor la grătar. Dar înainte aş vrea să ştiţi că fiecare grătar este o individualitate şi trebuie să îţi cunoşti grătarul, să îi ştii punctele fierbinţi şi zonele mai reci, să ştii că sunt diferenţe între grătarele pe gaz şi cele pe cărbuni. În plus, gradul de gătire al legumelor este observabil, deci mult mai simplu decât în cazul cărnii. Poţi să observi când legumele s-au colorat, înmuiat şi degajă un miros plăcut, moment când poţi să le iei de pe grătar.
Dar iată şi câteva ponturi care să vă ajute să obţineţi legumele perfecte la grătar.
Poate cele mai puse pe grătar legume sunt ciupercile. Acestea se aşază cu partea dinspre codiţă în sus prima oară şi se lasă la căldură medium-mare între 3 şi 5 minute, apoi se întorc şi se mai lasă vreo 3 minute.
Se taie în bucăţi mari şi ca să se prevină împrăştierea foilor de ceapă, eu recomand prinderea lor pe frigărui sau cu scobitori ce au fost în prealabil înmuiate în apă. Căldura recomandată este una mediu-mare şi ar trebui lăsate undeva între 4 şi 6 minute.
Ardeii se coc foarte repede, aşa că cel mai bine este să fie puşi întregi pe zonele mai reci ale grătarului şi să fie lăsaţi doar câteva minute pe fiecare parte. Apoi se pun într-un vas şi se acoperă cu folie alimentară pentru a „transpira” vreme de vreo 10 minute înainte de a fi curăţată pielea arsă.
Şi aceste legume sunt foarte prezente pe grătarele de vară şi pentru că dovleceii sunt plini de apă, este bine să fie tăiaţi felii, nu bucăţi atunci când sunt puşi pe grătar. Feliile trebuie să fie subţiri şi, pentru a nu aluneca printre sârmele grătarului, cel mai bine ar fi să tăiaţi feliile în diagonală sau pe lung, astfel încât să fie cât mai mari. Se frig aproximativ 4 minute pe o parte şi apoi încă vreo două pe cealaltă parte.
Vinetele sunt destul de capricioase pentru grătar pentru că miezul nu apucă să se grătească pe măsură ce suprafaţa se arde repede, iar coaja este destul de tare. Înainte de a le tăia este bine să crestaţi coaja cu o furculiţă, care să îi taie din rigiditate, dar să păstreze în continuare pielea pe pulpă. Apoi feliile se taie destul de subţire, se ung cu ulei şi se presară cu sare. Se coc pe o căldură medium-mare cam 4-5 minute pe fiecare parte. Dacă după 2 minute de la întoarcere vedeţi că este încă destul de tare în interior, acoperiţi cu folie de aluminiu, astfel încât să se creeze un mediu ca de cuptor, care să gătească vânăta la interior cu aburi.
Your email address will not be published. Required fields are marked *
Comment
Name *
Email *
Website
Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.
Evaluare * 1 2 3 4 5