Printre mâncărurile pe care le-am descoperit când am venit în România, au fost și ardeii umpluți. Apoi supa de ardei umpluți. Și dovleceii umpluți… ca să nu mai zic de roșiile umplute cu salata de boeuf sau salată de vinete, care nu lipsesc de la mesele tradiționale pe care gospodinele le prepară la ocazii speciale. Și pentru că vă plac așa mult legumele umplute, m-am gândit să vă dau și eu niște rețete de ale mele de legume umplute, altele decât sunteți obișnuiți.
Aveți nevoie de rădăcini de țelină micuțe, pe care să le curățați și să le scobiți, lăsând un perete de aproximativ jumătate de centimetru. Se pun la fiert în apă cu sare sau, și mai bine, în supă de legume. Se fierb până sunt înmuiate aproape 60-70% și se scot.
Pentru umplutură se folosește carne de vită mai grasă, tocată. Se fierbe parțial orezul (cât 30% din cantitatea de carne) și se amestecă cu ceapă tocată și sotată, pătrunjel și coriandru tocate, boia, nucșoară, scorțișoară și piper negru zdrobit. Se sotează compoziția și se amestecă cu carnea.
Se umplu cu vârf rădăcinile de țelină parțial fierte.
Se toacă ceapa și usturoiul se taie felii grosiere și se sotează în ulei de măsline. Se adaugă puțin cimbru. Țelina apio se taie feliuțe și se adaugă la ceapă, când aceasta s-a înmuiat. Se adaugă curcumă, sare și supă de bază de legume. Când a scăzut puțin, se așază țelinele în sos, astfel încât acesta să ajungă până la jumătatea rădăcinilor. Se adaugă în sos cubulețe de lămâie curățată de coajă. Se acoperă și se dă la cuptor la 160oC pentru 45-50 minute.
Se pot servi cu piure de cartofi.
Pentru aceasta veți folosi aceeași umplutură ca și la țelină. Dar la ceapă, cea mai importantă este tehnica de pregătire a cepei. Și este bine să folosiți șalote, care arată mai frumos datorită formei lunguiețe. Odată curățată ceapa de foile uscate, se îndepărtează și rădăcina (capătul cu mustățile), dar se lasă parte de sus. Se crestează pe o parte, până ce cuțitul ajunge în mijlocul cepei.
Ceapa astfel tăiată, se pune la fiert în apă cu sare, până devine moale, iar apoi se scoate în apă rece, după care se lasă la scurs pe un prosop de bucătărie. Când s-a răcit, se desfac foile de ceapă cu atenție, astfel încât să își păstreze forma.
După cum spuneam, umplutura este ca și la țelină, însă pentru sos, recomand unul de roșii (pe care, evident, puteți să îl folosiți și la țelină). Se pun cepele umplute în tavă și se stropesc cu ulei de măsline. Se dau la cuptor să se coacă, să prindă o crustă crocantă. Se adaugă apoi sosul de roșii, se acoperă cu hârtie de copt umezită și cu staniol și se dau din nou la cuptor la 180oC pentru 35 minute.
La servire se poate rade niște parmezan deasupra.
Your email address will not be published. Required fields are marked *
Comment
Name *
Email *
Website
Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.
Evaluare * 1 2 3 4 5