chefjosephhadad.ro

Blog

Tainele ierburilor aromatice

No Comments

Îmi place mult să folosesc ierburile aromatice în preparatele mele pentru că dau un gust complex, aromat și în același timp fresh. De multe ori condimentele uscate nu sunt cele mai potrivite, așa că îmi asezonez mâncărurile cu cimbru, rozmarin, mentă și câte și mai câte. Și exact despre asta vreau să vă vorbesc azi: despre diversele ierburi aromatice.

  • Rozmarinul merge de minune cu mâncăruri pe bază de boabe (fasole, năut, etc) și cu cărnurile, mâncăruri gătite, care să permită aromei lemnoase să se desfășoare. Dar merge bine și în pâine, iar mie îmi place să îl pun și le deserturi. Și să nu uităm de utilizarea crenguțelor pe post de frigărui.
  • Cimbrul este foarte folosit în bucătăria europeană pentru tot felul de mâncăruri. Proaspăt se poate folosi și ca garnish atunci când păstrăm frunzele tinere și chiar florile. Uscat, el dă arome bogate mâncărurilor gătite. Este o plată puternic aromată, așa că aveți grijă la cantitatea folosită.
  • Pătrunjelul este preferatul românilor și merge pus practic pe orice. Cel mai adesea se folosește proaspăt, mai ales că este disponibil pe tot parcursul anului. Dar există și varianta uscată, care se pune în mâncăruri gătite. Dacă îl folosiți proaspăt, însă, aveți grijă să îl adăugați la sfârșit ca să nu se veștejească și să își piardă aroma.
  • Coriandrul este versiunea mai aromată a pătrunjelului, care mie îmi place foarte mult. Am crescut cu el. Dar știu că multora nu le place, așa că acolo unde găsiți rețete cu coriandru, puteți liniștiți să îl înlocuiți cu pătrunjel.
  • Busuiocul se folosește și el cel mai adesea proaspăt și are aceleași indicații ca la pătrunjel. Și nu uitați că și florile de busuioc se mănâncă, deci puteți să le folosiți în salate sau ca decor.
  • Oregano este foarte prezent în bucătăria italiană și pe aici lumea este obișnuită să îl folosească mai mult uscat, însă și cel proaspăt este absolut delicios. De fapt, pentru o saltă de tip caprese, de exemplu, oreganoul proaspăt este obligatoriu. Cel uscat nu este tocmai plăcut în salate alte mâncăruri reci.
  • Mărarul se folosește și el, ca pătrunjelul, în preparate reci, iar în cele calde trebuie pus la sfârșit pentru a nu își pierde valoarea aromatică.
  • Menta nu este doar pentru ceai sau mojito! În bucătăria din Orientul Mijlociu ea este foarte prezentă, fie că vorbim de mentă proaspătă sau uscată, ori de preparate dulci sau sărate.
  • Salvia are și ea un gust puternic și trebuie folosită cu moderație. Merge în multe feluri de mâncare, este o plantă aromatică iubită de italieni și partea cea mai interesantă este că poate fi consumată de sine stătător, sub forma frunzelor prăjite sau făcute pane.
  • Tarhonul merge în mod tradițional bine cu peștele și fructele de mare sau ouăle, însă ciorba de afumătură cu tarhon din Transilvania mi-a demonstrat că merge bine și cu carnea.

Evident că pe mapamond, plantele aromatice sunt mult mai bogate. Și pe aici mai sunt câteva, cum ar fi de exemplu măghiranul sau roinița, care nu sunt însă așa de folosite printre gospodine, dar pe care vă las să le descoperiți singuri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 2 3 4 5