chefjosephhadad.ro

Blog

Cum refolosim resturile alimentare

No Comments

Am mai scris aici și în alte dăți despre cât de importantă este prevenirea risipei alimentare și cum putem să folosim până la ultima bucățică ingredientele pe care le avem, dar nu strică să vă mai reamintesc din când în când mici trucuri care să vă salveze mâncarea.

Multe părți din legume care până acum credeați că nu își au locul decât în coșul de gunoi, de fapt pot fi utilizate pentru a crea noi feluri de mâncare. Cojile de legume bine spălate pot fi chiar congelate pentru ca atunci când se adună mai multe să constituie baza pentru o supă sau un sos.

Dar să vedem și aplicații mai concrete.

De exemplu, codițele de sparanghel, acelea lemnoase, care sunt aruncate când îl pregătiți, pot fi fierte pentru supă de sparanghel sau alte supe de legume, intensificând gustul acestora. Supa rezultată se folosește imediat sau se congelează pentru când se va aduna o cantitate mai mare.

Din cojile de la sfecla roșie fierte se obține o zeamă intens colorată în care apoi pot fi fierte sau marinate alte ingrediente, impregnându-le cu acel roz intens.

Deși nu vor mai fi la fel de puternice în aromă, oasele de la fripturile gata gătite pot fi refolosite pentru a le fierbe și obține baze de supe sau sosuri.

Lichidul de la conservele de năut este un bun înlocuitor al albușurilor în preparatele care le necesită, dar se vor și vegane. Se poate face chiar și bezea din el, prin adăugarea a câteva ingrediente.

Cafeaua este un bun nutrient pentru plane, așa că puteți turna cafeaua neagră (fără lapte sau zahăr) care s-a răcit și nu o mai bea nimeni, în ghiveciul cu plante aromatice, de exemplu. Sau puteți folosi resturile de cafea din filtru ca îngrășământ direct peste pământul din grădină.

Multe rețete de deserturi cer vanilie și cea mai bună este cea naturală, din păstăi. Dar acolo se folosesc doar semințele, lăsând în urma lor păstăile. Pe care este păcat să le aruncăm. Ele pot fi puse în borcanul cu zahăr, pentru a-l aromatiza sau pot fi puse într-un borcan cu vodcă (8 păstăi la o cană de vodcă) și lăsate timp de 6 săptămâni într-un loc întunecos, agitând borcanul din când în când, pentru a obține extractul de vanilie ce îl puteți folosi ulterior în prăjituri în locul vaniliei proaspete.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 2 3 4 5