Știți că provin dintr-o zonă în care condimentele reprezintă o parte foarte importantă din cultura culinară, așadar nu îmi lipsesc niciodată din bucătărie, fie acasă, fie la restaurant. Dar nu doar în Orientul Mijlociu condimentele sunt importante, ci și în alte locuri de pe glob. Iar pentru a înțelege bucătăriile lumii, condimentele sunt o modalitate foarte bună de a creiona profilul de gust al acelor locuri.
Și odată ce ați înțeles condimentele de sine stătătoare, puteți trece la nivelul următor, cel de a vă compune propriile mixuri care să definitiveze gustul mâncărurilor pe care le preparați. Iar singura ustensilă de care aveți nevoie este o râșniță de cafea, în care să sfărâmați și amestecați cantități mici de condimente, pe care să le folosiți într-un timp scurt. Dacă faceți cantități prea mari și apucă să stea prea mult, își vor pierde din calități mult mai repede decât condimentele întregi.
Odată dotați cu acest instrument minunat, puteți trece la treabă și să pregătiți mixuri din întreaga lume.
Începem, însă, cu Orientul Mijlociu, acolo de unde am cele mai profunde cunoștințe. Cele mai cunoscute bucătării din această zonă sunt cea israeliană, cea turcească, cea marocană și ce libaneză. Ierburile aromatice cele mai folosite aici sunt oregano și cimbru, iar condimentele vedetă sunt coriandru, chimion, sumac, turmeric, anason, ienibahar, cardamom și chimen. În ceea ce privește mixurile, zaatarul, ras-el-hanoutul și baharatul sunt cele mai folosite combinații, atât pentru condimentare, cât și pentru marinade. Dar să nu uităm și deserturile care, în Orientul Mijlociu, beneficiază și ele de aromele condimentelor care, pentru dulciuri sunt scorțișoara, cardamomul, fisticul și trandafirul.
Ceva mai la Nord, în Europa, gusturile sunt mai delicate, dar nu mai puțin aromate, iar zona mediteraneeană este vedeta condimentelor, cu ale sale țări, Spania, Italia sau Grecia. Aici sunt la mare căutare oregano, rozmarin, mentă, salvie și dafin, iar la capitolul semințe, le avem pe cele de mărar, piper, chimion, toate completate de boiaua iute sau dulce, ori afumată, cum e cea spaniolă. Când se amestecă, însă, cele mai populare mixuri din zonă sunt cel provensal sau cel grecesc, pe bază de ierburi cu ceapă și usturoi uscate. Și deserturile de aici se bucură de scorțișoară din plin, dar și de coaja de portocală care le aromatizează.
India este cunoscută ca patria condimentelor, așa că nu o puteam omite. Cele mai folosite condimente aici sunt ghimbirul, turmericul, cardamomul, coriandrul, chimionul, semințele de muștar negru și piperul, iar cel mai faimos mix este garam masala, dar și fratele său, pudra de curry. Deserturile de aici sunt aromatizate cu cardamom, apă de trandafiri și diverse nuci.
Your email address will not be published. Required fields are marked *
Comment
Name *
Email *
Website
Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.
Evaluare * 1 2 3 4 5