chefjosephhadad.ro

Blog

Tehnici franțuzești imbatabile pentru rețete perfecte

No Comments

La momentul la care am făcut eu școala culinară în Israel, bucătăria franțuzească era cea clasică, pe care o învățam în amănunt la cursuri. Poate că între-timp tehnicile s-au mai schimbat, au apărut noi tehnologii, ingredientele s-au diversificat în bucătăriile lumii, însă câteva principii de bază rămân imbatabile. Despre acesta vreau să vă vorbesc acum.

În primul rând, untul. De la sosuri la piureuri sau chiar simpla pâine cu unt de la începutul mesei, untul este nelipsit din bucătăria franceză și are și de ce. Este versatil, iar grăsimea lui gustoasă îmbogățește orice preparat.

Sarea de calitate este un alt punct important al bucătăriei franțuzești. Cu diferite texturi, mai fină sau mai grunjoasă și chiar și cristalele mari de sare denumite fleur de sel, fiecare își are rostul și momentul în procesul de gătire. Un lucru de care trebuie să țineți cont este faptul că odată adăugată sarea, aceasta nu mai poate fi scoasă, deci multă atenție aici. În plus, mâncărurile calde par mai sărate decât în momentul în care se răcesc. Și neapărat păstrați „florile de sare” pentru a definitiva preparatul, pentru textura pe care acestea o oferă mâncării la final.

Și muștarul este un ingrediente important pentru francezi. Adesea este ultimul pas din „construirea” unui sos și este ingredient principal în dressingurile de salată. Ca să nu mai spun că merge foarte bine cu majoritatea tipurilor de carne, așa că este folosit din plin pentru marinade și glazuri ale fripturilor, dându-le un gust complex.

De la ingrediente ne mutăm acum la câteva tehnici, începând cu bouquet garni, adică un buchețel de ierburi aromatice, prinse împreună și puse în cratița cu mâncare. La final, buchetul este scos pentru a nu lăsa mâncarea să se amărască dacă ierburile sunt lăsate prea mult.

Tot din școală am aflat, și prin anii de practică îmi dau seama cât de important este acest pas, cum să îmi pregătesc ingredientele. Adică să fac mise en place-ul. Primul pas este să citești sau să îți amintești rețeta până la cap. Apoi, fiecare ingredient trebuie pregătit conform cu utilizarea lui. Trebuie să țineți cont dacă mâncarea va necesita timpi lungi de gătire încet sau o sotare rapidă, iar în conformitate cu asta, veți tăia ingredientele în bucăți de dimensiuni potrivite. Mai mari pentru gătitul lent, mici pentru cel rapid. Așadar, fiecare ingredient trebui pus pe masă și pregătit în conformitate cu modul de utilizare. Astfel veți preveni situații de genul celei în care puneți uleiul la încins și realizați că nu ați tocat încă ceapa pe care urma să o sotați în acel ulei.

Și dacă tot am vorbit despre timpii de gătire, cele mai faimoase feluri de mâncare franțuzească se gătesc la foc mic și îndelungat, lăsând aromele să se întrepătrundă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 2 3 4 5