Se apropie o serie de mese îmbelșugate pentru care, cu siguranță, veți cumpăra multă pâine. Și, uneori, este posibil ca din această pâine, să și rămână destul de multă. Ce facem cu ea, că parcă nu ne mai place uscată? V-am pregătit în cele ce urmează o serie de idei de refolosire a pâinii, ca să nu o aruncați.
Primul pas, cât este încă proaspătă, este să o congelați. Iar cea mai bună variantă este să o congelați feliată, astfel încât să scoateți câte o felie, două, atunci când aveți nevoie. Și chiar dacă a apucat să se învechească, tot o puteți congela pentru a o folosi mai târziu în celelalte variante despre care vă voi vorbi.
Primele două modalități la îndemâna oricui de a folosi pâinea veche sunt de a o transforma în crutoane sau în pesmet. Pentru crutoane puteți să o tăiați cubulețe și să le folosiți pe loc sau să le puneți la congelator. Iar pentru un gust mai complex, puteți să le trageți în tigaie cu puțin ulei de măsline și ceva condimente sau ierburi aromatice. Iar pentru pesmet, este suficient să puneți pâine bine uscată într-un robot și să o măcinați până devine o făină mai grunjoasă.
Pentru bruschette pâinea proaspătă se mai coace puțin, pe tigaie sau grătar ca să devină crocantă. Dar dacă pâinea voastră deja s-a uscat, este cu atât mai simplu. Așa că nu ezitați să faceți cu feliile rămase de la sărbători bruschette oricât de creative vreți sau clasicele stropite cu ulei de măsline și frecate cu usturoi și/sau bucăți de roșii peste care să adăugați fie alte roșii, fie diverse topping-uri.
Bucătăriile lumii au avut grijă să nu arunce pâinea veche, ci să o refolosească, creând astfel feluri de mâncare ce au devenit celebre. Deci vă recomand să profitați de ele, fie că vorbim de salata fatoush, din Orientul Mijlociu, care refolosește lipia uscată, sau de salata italiană panzanella, în care se pun bucăți de pâine uscată pe post de crutoane consistente, sau supa rece gazpacho, din Spania, care este îngroșată cu pâine uscată, și chiar feliile de baghetă uscate, cu brânză pusă la gratinat, pe care le punem deasupra bolurilor cu supă de ceapă franțuzească.
Puteți folosi bucățile de pâine uscată într-un quiche reinterpretat. Amestecați smântână cu ouă bătute și ce fel de brânză vreți, eventual și alte ingrediente, după plac, cum ar fi somon afumat, ciuperci, sparanghel, etc, și turnați într-o tavă unsă (cu unt sau ulei) în care ați împrăștiat bucățile de pâine. Dați la cuptor până se încheagă crema.
Pâinea uscată transformată în pesmet, poate fi cu ușurință folosită și ca agent de îngroșare pentru sosuri sau umpluturi. Un sos clasic britanic este cel făcut din pâine uscată cu lapte și aromatizat cu ceapă, usturoi, ierburi aromatice. Acesta este potrivit pentru pui și alte păsări gătite la cuptor, de exemplu. Tot pentru păsări, de data aceasta umplute, pâinea face minuni împreună cu alte ingrediente, fiind un agent de legare a acestora pentru a umple puiul sau curcanul făcut la cuptor.
Evident, că avem și variante dulci în care putem integra pâinea uscată. Nu uitați nici de frigănele, nici de budinca de pâine. Iar pe acestea două, puteți să le faceți și cu cozonacul rămas de la Paști (în cazul în care se întâmplă așa ceva).
Your email address will not be published. Required fields are marked *
Comment
Name *
Email *
Website
Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.
Evaluare * 1 2 3 4 5