chefjosephhadad.ro

Blog

Reteta de Paste – Platou festiv cu pulpe de miel, pentru toata familia

No Comments

Multi dintre voi, dragii mei, va pregatiti de Sarbatoare si sunteti cu gandul la organizarea mesei pentru familie, la preparatele pe care le veti servi si la cum va veti petrece timpul alaturi de cei dragi, in urmatoarele zile. Cred cu tarie ca fiecare sarbatoare religioasa, indiferent de confesiunea careia apartine, este un moment in care sa fim alaturi de cei importanti noua, sa ii ajutam pe cei care au nevoie si sa ne dedicam timpul si atentia familiei, cea mai importanta parte a vietii noastre. Asa ca m-am gandit sa va prezint o reteta deosebita de miel, aromata si gustoasa pe care s-o pregatiti pentru Sarbatoarea Pastelui si sa o savurati alaturi de cei dragi. 

Este vorba despre un platou festiv cu pulpe de miel, legume si smochine, asezonat cu mirodenii si vin alb, usor de preparat si care imbina minunat gustul carnii de miel cu cel dulce al perelor, aroma discreta de usturoi alaturi de legume si savoarea data de rozmarin si cimbru. O combinatie incantatoare!

platou festiv de miel

TIMP DE PREPARARE: 2 ore 30 min

DIFICULTATE: Usor.

INGREDIENTE: 

1,5-2 kg Pulpe de miel (se pot folosi si cotlete)

200 gr Smochine uscate

4 Gulii

1 Praz

4 Cepe medii

3 Frunze de rozmarin

5 Frunze de cimbru

3 Morcovi

½ Radacina de telina

4 Foi de dafin

2 Capatani de usturoi

400 ml Vin alb

Piper negru boabe

130 ml Ulei de masline

Sare

Pentru sos:

4 Pere

Anason, iehibahar

Sfecla rosie

2 fire de busuioc pentru decor

 

MOD DE PREPARARE:

Se curata de grasimi pulpa de miel. Se spala morcovul, telina si ceapa si se taie bucati mari. Se rup in mana rozmarinul si cimbrul, se tai in jumatate capatanile de usturoi. Se maseaza apoi bine carnea cu un amestec de ulei de masline, piper negru zdrobit si sare. In tava pentru cuptor, se pun vinul alb, legumele (morcov, 2 cepe, telina), usturoiul, rozmarinul, cimbrul si dafinul, se aseaza pulpa peste ele si se dau la cuptor, la 180 grade Celsius, timp de 1 ora si jumatate. Se scot, se acopera totul cu staniol si se mai lasa la cuptor 45 de minute, pana cand mielul se rumeneste.

Se prepara apoi siropul. Intr-o craticioara se pun 1 l de apa, 500 gr de zahar, anason si ienibahar. Se curata, se rade si se adauga sfecla rosie. Se lasa pe foc mic 25 de minute, pana cand se obtine un sos roze. Se adauga perele taiate in jumatate, fara samburi, si se lasa, tot la foc mic, pana cand se inmoaie bine. Apoi se deoparte craticioara.

Se curata gulia, prazul si cepele. Se taie gulia in jumatate, se lasa prazul intreg (sau, daca e mare, se taie in 2) si cepele intregi. Se incalzeste apa cu sare, se fierbe gulia, dupa 10 minute se adauga si ceapa, iar dupa alte 15 minute, prazul. Se fierb pana se inmoaie, se scot si se taie si ceapa in jumatate. Intr-o tigaie cu 2 linguri de ulei de masline se pun gulia cu fata plata in jos, ca sa faca crusta, se adauga ceapa si se asezoneaza cu sare. Se pun in tigaie si smochinele uscate, naturale, cat sa se rumeneasca putin.

Se scoate mielul de la cuptor. Se strecoara legumele in sita. Se aseaza pe un platou mielul, se pun peste el jumatatile de gulie si ceapa, prazul, smochinele si decorez cu perele in sos. Sosul rose ramas de la pere poate fi servit separat.

Pofta buna!

Al vostru,

Joseph

 

Aceasta reteta a fost pregatita pentru revista Mega by Mega Image, partenerul meu de cursa lunga.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 2 3 4 5