În entuziasmul Sărbătorilor, mereu se fierb și înroșesc prea multe ouă în această perioadă. Și, până la urmă, câte ouă poți mânca la masa de Paști?! Așa că ele rămân și se cer păstrate cu grijă și eventual folosite în alte rețete pentru o perioadă mai lungă. Cum putem să le păstrăm, însă, pentru mai mult timp, având în vedere că ouăle fierte expiră mai repede decât cele crude?
Timpul de valabilitate al ouălor proaspete este unul destul de lung, chiar mai mult de o lună de la producerea lor, însă pe măsură ce săptămânile trec, gustul începe să se modifice.
Dacă vreți să fierbeți ouăle moi, atunci acestea nu vor mai fi bune de consum după două-trei zile de stat la frigider. Pentru o perioadă de păstrare mai lungă, până la o săptămână, maximum 10 zile, ouăle trebuie să fie fierte tare, între 10 și 12 minute, în funcție de mărime și temperatură:12 minute pentru ouăle mari scoase direct din frigider, 11 minute pentru ouăle mari de la temperatura camerei și 10 minute pentru ouăle mai mici.
Odată fierte, ouăle sunt mai ușor penetrabile de bacterii, așa că nu este bine să le țineți la temperatura camerei prea mult. După ce le-ați colorat, puneți-le în frigider până la masă și apoi, la fel, imediat ce se termină prânzul sau cina de Paști.
De asemenea, este de preferat să nu le curățați de coajă pe toate, ci să fie curățate atunci când sunt mâncate. Timpul de păstrare în frigider este același, indiferent dacă au sau nu coaja pe ele, însă calitățile oului se schimbă. Decojite, se usucă și pot prinde diverse gusturi din frigider. Dacă totuși ați decojit mai multe, păstrați-le într-un vas cu apă.
Și nu vă sfiiți să le refolosiți în diverse alte preparate, cum ar fi salatele (de ou sau obișnuite), transformate în ouă scoțiene, puse în tocane sau plăcinte, făcute pané sau în alte moduri creative.
Your email address will not be published. Required fields are marked *
Comment
Name *
Email *
Website
Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.
Evaluare * 1 2 3 4 5