Revin azi cu un articol despre un subiect drag mie: risipa alimentară și cum să o combați. România este, surprinzător, printre primele țări din Europa cu o risipă alimentară crescută, în ciuda sărăciei din anumite părți ale țării. Nu spun că reducând gunoiul alimentar de la oraș, hrănești mai bine satele defavorizate, însă cred că la nivel macro are un impact pozitiv asupra societății și mediului, iar la nivel micro, ajută la respectul de sine.
Așa că astăzi vreau să vă vorbesc despre cum puteți prelungi viața anumitor alimente, astfel încât să nu ajungă la gunoi decât resturile lor, dacă este cazul (firmituri, cotoare, coji, etc).
Pâinea se păstrează în cameră în pungi de hârtie, învelită într-un șervet de bumbac sau în cutiile de pâine speciale, nu în pungi de plastic, pentru că acestea vor crește umiditatea internă a pâinii și o vor face să mucegăiască. Pe de altă parte, dacă vreți să o păstrați în frigider sau congelator, atunci umiditatea este necesară, așa că pungile de plastic sunt și ele necesare. În plus, împiedică mirosurile din mediu să intre în pâine. La congelator, cel mai bine este să păstrați pâinea gata feliată, astfel încât să scoateți la decongelat fix atâta cât aveți nevoie. Regula de păstrare se aplică și altor produse de panificație și patiserie.
Laptele, mai ales cel nepasteurizat, cu termen scurt de garanție, trebuie ținut în ambalajul original, în fundul frigiderului, nu pe ușă, pentru că deschiderile frecvente ale acesteia fac temperatura să fluctueze și să permită dezvoltarea bacteriilor. Se poate și congela, însă își schimbă textura, iar decongelarea trebuie făcută neapărat în frigider, chiar dacă durează mai mult.
Frunzele (salată, spanac, etc) se spală, se usucă cu prosoape de bucătărie și se pun în pungi de plastic sau în vase de inox. Un alt truc este cel de a le păstra în vase cu apă, apă ce se schimbă o dată la două zile.
Merele, dacă doriți să le păstrați pentru mai multe săptămâni, puneți-le în sertarul de legume al frigiderului, cu prosoape de bucătărie umezite deasupra, astfel încât să nu se deshidrateze.
Cartofii se păstrează cel mai bine în spații întunecoase și reci, dar cum nu toată lumea are beciuri, atunci țineți-i în cele mai răcoroase locuri din casă, în cutii de carton închise și nu împreună cu ceapa, pentru că aceasta va favoriza umiditatea, ceea ce va grăbi procesul de degradare.
Brânza se păstrează în folie de plastic, dacă vorbim de cea tare, tip cașcaval, și în vase închise etanș, dacă vorbim de cea semi-moale (telemea) sau moale (Brie), cu cât mai puțin contact cu aerul. Dacă o brânză tare a prins mucegai, atunci acesta trebuie îndepărtat cu un strat gros din brânză, însă interiorul se poate mânca fără probleme. Brânzetuile moi, însă, odată atinse de mucegai, nu mai sunt bune de mâncat.
Și mezelurile pot fi congelate. Însă pentru a fi cât mai ușor de folosit, înainte de a le pune la congelator, separați feliile între ele cu hârtie de copt și apoi puneți-le în pungi tip zip-lock. Astfel va fi ușor să decongelați atâtea felii câte aveți nevoie, fără a se lipi între ele.
Your email address will not be published. Required fields are marked *
Comment
Name *
Email *
Website
Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.
Evaluare * 1 2 3 4 5