chefjosephhadad.ro

Blog

Jurnal de calatorie – preparate specifice din New York City

No Comments

Am fost invitat la New York, de catre un lant de restaurante, sa cream impreuna un meniu gourmet spectaculos, pentru un eveniment special dedicat gastronomiei internationale, ce va avea loc in septembrie, asa ca urmatoarea saptamana o voi petrecere acolo creand, vizitand si gustand din diversitatea incantatorului oras. Dar m-am gandit si la voi, dragii mei, si vreau sa va impartasesc cateva dintre curiozitatile gastronomice ale acestei metropole, dar si informatii inedite. 

De exemplu, stiati ca New York City are atat de multe restaurante, incat un cuplu, pe toata durata casniciei, poate lua cina in fiecare seara, in alt loc? New York City are in jur de 24000 de restaurante, avand specific diferit, reprezentand toate zonele lumii si serviind intreaga comunitate, indiferent de preferintele si etnicitatea ta.

In ceea ce priveste lista de preparate reprezentative pentru New York City, aceasta este la fel de diversa si ii poate multumi pe cat mai multi dintre localnici si vizitatori si include:

  • celebrul hot dog newyorkez, servit cu varza murata, muraturi sweet relish, sos de ceapa si mustar
  • supa Manhattan Clam Chowder  – supa de legume cu scoici
  • New York cheesecake – traditionala prajitura cu branza, savurata astazi in intreaga lume, ce isi are originile in 1872 in Chester, New York si care a devenit un simbol printre impatimitii deserturilor
  • New York pizza – pizza pe care o cunoastem noi astazi este varianta reinventata de italienii din New York la inceputul secolului 20, dupa marele val de migratie.
  • bagel-ul newyorkez – servit cu somon si ceapa sau rosii, pe pat de salata verde si crema de branza este una dintre optiunile de mic dejun zilnic
  • sandwich-ul newyorkez cu pastrama de vita – facut celebru in New York de catre o familie de romani imigranti
  • Ouale Benedict – povestea spune ca intr-o dimineata, la Hotelul Waldorf Astoria, un domn putin mahmur si-a comandat micul dejun care includea oua posate, sunca, o chifla si sos si pentru ca se putea concentra sa le manance cu tacamurile, le-a impreunat intr-un sandwich atat de celebru astazi. Numele lui era Commodore E. C. Benedict
  • Salata Waldorf – aparuta intre anii 1893 si 1896 tot la Hotelul Waldorf Astoria, un aperitiv usor care contine salata verde, tepina apio, mere, alune si arahide, cu dressing de maioneza
  • Gogoasa americana – cu o gaura la mijloc si diferite creme si glazuri pe partea superioara, este mentionata pentru prima oara in 1809 de catre scriitorul Washington Irvin in cartea sa “The History of New York City”
  • Spaghetti and meatballs, Pasta alla Primavera si Pasta alla Vodka apar tot in Big Apple
  • Cronut – recent creat acum cativa ani, este o combinatie de croissant si gogoasa
  • Bauturi precum Bloody Mary, Cosmopolitan sau Manhattan Special (o combinatie de cafea espresso si apa minerala)

Dar si multe altele, care reprezinta fiecare parte a societatii. Gastronomia locala si mondiala se imbogateste continuu cu inventii si reinterpretari ale preparatelor, combinatii traditionale sau intamplatoare si bucuria oamenilor de a-si impartasi cultura prin ingrediente si feluri de a le consuma.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 2 3 4 5