Toamna si-a intrat cu adevarat in drepturi si simtim in fiecare zi acest lucru, prin temperaturile care scad si prin schimbarile din natura, asa ca si alimentatia noastra trebuie adaptata anotimpului ploios si racoros. Pentru astazi, dar si pentru toate zilele de toamna, si in special pentru ocazii speciale, vreau sa va recomand o reteta deosebita, care se inscrie in bucataria internationala de inalta clasa si care impresioneaza prin fiecare detaliu. Aspect, gust, textura, arome, ingrediente si altele. Astazi gatim impreuna limba de miel.
Ingrediente de baza:
- 4 bucati de limba de miel
- 2 cartofi mari
- 130g unt
- 20ml de lapte
- 6 crengute de cimbru
- 2 foi de dafin
- 1/2 morcov
- 1/2 radacina de telina
- 1/2 radacina de patrunjel
- 1/2 ceapa alba
- 4-6 boabe de piper negru
- 4 catei de usturoi
Ingrediente decor:
- 1 cartof mare
- creson
- frunze de cimbru sos demiglace de miel
Mod de preparare:
Limba de miel: bucatile se pun la fiert in 3 l de apa. Se adauga ceapa si morcovul taiate, foile de dafin, cimbru si piperul. Se adauga si o lingura de sare. Se lasa la fiert pana cand carnea devine foarte moale. Se scoate si se tine sub jet de apa rece pentru a se indeparta pielea. Se lasa deoparte la racit.
Piureul: doi cartofi mari se spala bine si se pun la fiert cu putina sare, pana cand devin foarte moi. Se scot si se curata cat sunt calzi inca. Se taie in felii si se lasa sa iasa aburii. Cu un zdrobitor se amesteca foarte bine intr-o sita fina, sa iasa toata zeama. cartofii zdrobiti se pun intr-o tigaie mica, se adauga unt si putin lapte cald. Se amesteca bine la foc, pana se topeste untul si amestecul devine o crema.
Cartoful de decor: cartoful ramas se taie in felii subtiri si se fac rondele cu ajutorul unei forme. Acestea se asaza pe hartie de pergament unsa cu ulei de masline si se dau la cuptor preincalzit la 170 de grade Celsius. Se tin la cuptor pana prind culoarea auriu-maroniu.
Mod de prezentare:
Se curata bine toata grasimea, iar limba se taie pe jumatate, pe lung. Se asaza intr-o farfurie adanca, in forma de covrig. Peste limba se asaza piureul cu ajutorul unui pos. Piureul urmeza linia limbii, in mai multe straturi, cam de 2-3 etaje. Deasupra piureului se aranjeaza rondele de cartofi. Se toarna sos demiglace de miel. Se decoreaza cu creson si cateav frunze de cimbru.
Pofta buna!
*reteta face parte din prima mea carte, “In bucataria lui Joseph”