Si ce daca e frig si ploua? E o ocazie numai buna pentru a aduna intreaga familie si a pregati o reteta speciala, o combinatie delicioasa de pui cu legume, la prepararea careia pot participa si copiii, iar la final, rezultatul va fi apreciat de toata lumea. Legumele proaspete, foarte sanatoase si pline de gust, carnea frageda si usor crocanta si sosul natur ce completeaza gustul creeaza un preparat desavarsit. Dificutatea medie a pregatirii il face la indemana fiecarui pasionat de gastronomie si mancare buna. Sa trecem la treaba!
Ingrediente de baza:
- 2 bucati piept de pui (400g/bucata)
- 1 anghinare
- 1 gulie
- 4 bucati de sparanghel
- 1 zucchini
- 2 morcovi
- 2 flori de conopida
- 1 tulpina de telina apio
- 4 linguri de masline
- 2 crengutede cimbru
- 1 plin sofran
- 2 linguri de vin alb
- sare
- piper alb
- 60g unt
- 250ml smantana lichida 32% grasime
- 250ml stoc de legume
Ingrediente spuma de legume:
- 100 ml stoc de legume
- 1 lingura lecite de soia
- 200ml smantana lichida
Ingrediente decor:
- 2 crengute de cimbru
- stoc de pui
Mod de preparare:
Legumele: sparanghelul se pregateste simplu, zuchinii se taie in felii groase de 1 cm, se pun la fiert timp de 1-2 minute, apoi se scot in apa cu gheata. In aceeasi apa se pot gati si restul legumelor. Telina apio se tine in apa fierbinte aproape 5 minute, apoi se scoate si se pune direct in apa cu gheata. Morcovul intreg, curatat, se pune la fiert cat sa devina al dente. Se pun la fiert 2 linguri de vin alb, sofranul, 300 ml apa si putina sare. Se curata gulia si se taie triunghiuri. Se pune la fiert cat sa devina al dente. Se taie ciupercile pe jumatate si se lasa deoparte. Conopida se pune la fiert cu sare, pana devine moale. Se adauga si aceasta direct in apa rece. Se pregateste anghinarea. Se scot toate legumele din apa rece si se tamponeaza cu un prosop de hartie.
Pieptul de pui: intreg, se soteaza in ulei de masline, cu sare, cimbru si piper, pe partea cu pielea, pana aceasta devine aurie. Se intoarce pe partea cealalta si se mai tine putin. Apoi se pune la cuptor preincalzit la 180 de grade Celsius, timp de 15 minute. Cat sta puiul la cuptor, se pregateste farfuria.
Intr-o oala Dim Sum se pune 1/2 l stoc de leguma. Daca nu aveti oala Dim Sum, se poate improviza: o oala normala, peste care puneti o sita de metal, cu gauri medii. Se adauga legumele in Dim Dum si se tin la foc, cu capac, pana fac abur. Intr-o tigaie se topeste untul (usor, sa nu il ardeti, sa fie doar incalzit) cu 2-3 crengute de cimbru. Legumele calde se soteaza in tigaie, la foc mic, pana devin glazurate cu unt. Se potrivesc cu sare si piper/
Spuma de legume: intr-un vas adanc de circa 20 cm, sepun stocul de legume si smantana lichida, impreuna cu 1 lingura de lecite de soia si se incalzesc putin. Se inclina vasul si se bate cu mixerul in partea superioara pentru a se forma spuma.
Mod de prezentare:
Pieptul de pui se scoate din cuptor si se taie in jumatati, pe lung. Pe o farfurie intinsa, se pune jumatate de pui in mijloc. Toate legumele sotate se asaza peste pui. La final, se decoreaza cu cimbru, spuma de legume si smantana. Se toarna sos de pui natur in jurul preparatului.
Serviti cu placere!
*reteta face parte din prima mea carte, “In bucataria lui Joseph”