Serile speciale de toamna cer cine deosebite, fie ca e vorba de o aniversare, fie ca este vorba de o zi oarecare, dar pe care vrem sa o folosim pentru a iesi din rutina si a crea un moment aparte pentru familie sau persoana iubita. In ziua de astazi, avem la dispozitie toate ingredientele, doar sa ne lasam imaginatia sa zboare libera, sa dam frau liber creativitatii. Va recomand sa faceti asta din cand in cand, mai ales daca sunteti pasionat sau pasionata de gastronomie. Pregatirea unui preparat special este un adevarat rasfat pentru voi insiva, mai intai de toate, si apoi pentru cei din jur. Astazi am ales sa va recomand o reteta rafinata, extrardinara: un piept de rata cu sparanghel si gutui confiate.
40 minute, 1 portie, mediu
Ingrediente:
- 1 buc piept de rata
- Sparanghel
- legume (gulie, morcov, cartof)
- fructe (castane, alune de padure, gutui confiate)
- sos de rata
- sare de mare si de Himalaya
- sos de fructe de padure
- miere pentru glazura
Mod de preparare:
Se pregateste pieptul de rata folosind un brenner (o lampa cu gaz pentru bucatarie_ si se arde un pic pielea ca sa adere glazura. Cu o pensula, se pune mierea caramelizata, se adauga sare si piper, apoi se da la cuptor la 160 de grade Celsius, 12 minute, pana se face rosé.
Se fierbe sparanghelul, iar apoi se scoate intr-un bol cu apa si gheata, ca sa ramana verde si ferm. Se face un piure de cartofi cu unt si lapte cald. Se soteaza morcovii baby, se pune sare si cimbru. Este nevoie de castane si cateva felii de gulii, care s-au fiert in prealabil cu sofran, apa, vin si sare – in acest fel, au devenit galbene la exterior si albe la interior. Se taie sparanghelul, se vor folosi doar capetele.
Mod de prezentare:
Se scoate rata de la cuptor pe un servetel. Se taie felii, cu mare atentie, ca surplusul de sange sa ramana pe servetel. Se pun feliile pe platou, in picioare. Se asaza sparanghelul, morcovii, castanele. Cu un poche se pune piureul, apoi se adauga alunele de padure, gulia si gutuile confiate. Se adauga 3-4 crengute de cimbru, se presara sare de Himalaya pe rata (doar pe piele!). Pe platou, se fac cateva puncte de sos de fructe de padure si se adauga cateva frunzulite de sakura. Este o mancare rafinata, va doresc pofta buna!
*reteta a fost pregatita pentru revista Mega Image, prietenii mei de nadejde