Midiile cu cochilile pot fi gatite nu doar cu cartofi prajiti si usturoi, ci si umplute. La fel, pieptul de rata afumat, un ingredient deosebit, poate fu folosit cubulete, nu doar ca bucata intreagam astfel incat dintr-unul sa obtineti doua portii. M-am gandit sa va recomand o reteta deosebita, spectaculoasa de-a dreptul, un mod creativ de a pregati midiile. Haideti sa vedem despre ce este vorba!
Ingrediente pentru doua portii:
- 14 midii in cochilie
- 1/2 conopida intreaga
- 1/2 ceapa
- 130g piept de rata afumat
- 1/2 cana de faina
- 2 oua intregi
- 1 lingura de patrunjel tocat
- 150g varza alba
- 1/2 lamaie
- vin alb
- pesmet (obisnui sau panko, pesmet japonez)
- 200ml de ulei de floarea soarelui
- sare, piper negru zdrobit
Pentru sos:
- 5 rosii
- 1/2 lingura de pasta de rosii
- 1/2 catel de usturoi
- 1/4 ceapa alba
- 1 foaie de dafin
- 2 linguri de ulei de masline
- scortisoara
- un varf de lingura de zahar
Pentru decor:
- apio (telina americana)
- salata cresse
- conopida
- muguri de pin
- cimbru
Mod de preparare:
Se spala si se curata midiile. Se pun la fiert doua pahare de apa, lamaie si vin alb si, cand clocoteste, se adauga midiile 2 minute. Se strecor si apoi se scoate carnea din cochilile si se lasa deoparte. Se pastreaza cochilile.
Se spala conopida, se taie cateva bucatele care se pun deoparte si restul se pune la fiert cu sare, pana se inmoaie. Cand e gata, se scoate. Se toaca varza alba si ceapa. Se toaca in cubulete mici pieptul de rata afumat si se pun deoparte 15-20 de bucati. Intr-o tigaie, se caleste ceapa pana devine aurie, apoi se adauga cubuletele de piept de rata (nu cele puse deoparte) si, dupa 1-2 minute, se adauga varza. Se da focul la mic si se lasa varza pana se inmoaie bine. Se adauga sarea, piperul si cand e gata, se lasa deoparte.
Se piseaza conopida cu furculita, mai grosier. Se pune intr-un bol, se adauga compozitia calita in tigaie (ceapa, piept de rata, varza), patrunjel tocat, sare, piper, nucsoara, se amesteca si se lasa deoparte.
Se iau cochiliile de midi si se umplu cu compozitia de mai sus, dupa ce se umplu acestea, se indeasa cu degetul cate o midie in umplutura din fiecare cochilie. Se pregatesc ingredientele pentru pané: trei farfurii, una cu faina, una cu ou batut, una cu pesmet. Trec fiecare scoica prin cele trei ingrediente, in aceasta ordine, “tamponand” usor umplutura.
Intr-o tigaie pun uleiul de floarea-soarelui si, cand se incalzeste (ca la snitel, deci nu fierbinte), se pun midiile cu umplutura in jos, se misca incet, astfel incat toata umplutura sa fie in contact cu uleiul. Se preincalzeste cuptorul la 170 de grade Celsius si, intr-o tava, pe foaie de copt, se pun midiile, sa se patrunda, 5-6 minute.
Pentru sos, se dau 5 rosii moi, fara pielita, pe razatoare. Se toaca fin catelul de usturoi si ceapa. Se pregateste 1/2 de lingura de pasta de rosii. Se ia o oala, se toarna 2 linguri de ulei de masline cald, se caleste ceapa, usturoiul si foaia de dafin, sa iasa aromele. Se pun in oala rosiile si se amesteca 2-3 minute, pana clocotesc. Se adauga 1/4 de lingura zahar, scortisoara, 1/2 de lingura de pasta de rosii, sare si piper negru zdrobit. Se amesteca pana se evapora apa si se formeaza sosul, apoi se lasa deoparte.
Prezentare pe farfurie:
Intr-o farfurie mai adanca se toarna rosul de rosii, apoi se asaza 7-8 midii, cu umplutura in sus, in forma de floare. Se taie cateva bastonase scurte de apio, se taie conopida cruda in felii foarte subtiri, gen carpaccio. Se trag la tigaie mugurii de pin. Intr-un bol se pune apio, conopida, mugurii de pin rumeniti, ulei de masline, zeama de lamaie, sare si piper negru zdrobit, apoi se amesteca bine si se adauga totul peste midii. Se decoreaza cu fruzulite de salata cresse. Pofta buna!
*reteta a fost pregatita pentru revista Mega Image, prietenii mei de nadejde