Inceputurile de saptamana pot fi ocazii ideale pentru a va auto-provoca sa incercati un preparat nou sau sa va propuneti sa experimentati pregatirea unor ingrediente pe care nu le-ati mai folosit. Evolutia in gastronomie si nu numai acolo, ci in toate aspectele vietii se poate obtine doar prin a ne provoca limitele, a fi curiosi, a incerca, a ne auto-provoca. Rezultatele sunt in favoarea noastra, intotdeauna, chiar daca nu sunt cele mai bune. N-a iesit ceva o data? Mai incercati de 5 ori, de 10 ori pana iese si pana ajungeti la succesul dorit.
Astazi m-am oprit asupra unei sugestii mai deosebite: melci confiati. Nu-i asa ca n-ati fost foarte curiosi in ceea ce priveste melcii? Stiu deja, din experienta multor ani petrecuti in Romania, ca preferinta pentru acest ingredient nu este foarte frecventa si tocmai acest lucru ma face sa va aduc azi acesta propunere. Bucataria frantuzeasca are multe feluri de a pregati melcii, care mai de care mai interesante si surprinzatoare. Eu va propun astazi o reteta creatie proprie, melci cu anghinare pe pat de tartar de rosii. Sa trecem la treaba!
4 portii
Ingrediente de baza:
- 2 anghinare proaspete
- 4 rosii
- 1 1/2 lime
- sare
- piper negru macinat
- 2 linguri ulei de masline
Ingrediente melci:
- 16 melci confiati
- 400ml ulei de masline
- 3 foi de dafin
- coaja de la 1/2 lime
- coaja de la 1/2 portocala
- 3 crengute cimbru
- 1 fir de rozmarin
- 5-6 catei usturoi
- sare, piper negru boabe
- 4-5 boabe de ienibahar
Ingrediente sos de ierburi aromatice
- 7 frunze de coriandru
- 10-12 frunze de busuioc proaspat
- 10 frunze patrunjel
- 1/2 catei de usturoi
- 100ml ulei de masline
- sare
- piper negru macinat
- rosii
Ingrediente decor:
- salata verde
- 8 frunze de busuioc
- 1 ridiche
- 4 crengute de cimbru
Mod de preparare:
Anghinarea se curata si se pregateste. Melcii confiati se tin in apa fierbinte timp de 4-6 minute. Se scot din apa. Se iau doua pahare de ulei de masline (400ml) si se pun intr-o oala adanca. Se adauga foile de dafin, coaja de lime, coaja de portocale, crengutele de cimbru, rozmarinul, cateii de usturoi cu tot cu coaja, sarea, piperul negru boabe si ienibaharul. Se scot melcii din cochilie, se curata bine si se dau in marinada. Uleiul trebuie sa fie la 45 de grade Celsius, pentru a pastra procesul de confit (sa nu se prajeasca). Se lasa pe foc aproape 3 ore. La fiecare jumatate de ora se verifica. Melcii sa iau de pe foc si se lasa in ulei, la racit. (Puteti cumpara melci confiati gata preparati, la borcan).
Tartarul de rosii: Rosiile se taie in 4-6 bucati si se indeparteaza coaja. Se taie in cuburi mici si se pun intr-un bol. Sosul de plante aromatice: plantele se tin in apa fierbinte cu putina sare timp de 1 minut. Se scot si se adauga direct in apa cu gheata, pentru a se opri procesul termic. Se toarna totul intr-un blender, se adauga ulei de masline si se amesteca, dar nu foarte fin. Compozitia obtinuta se adauga peste tartarul de rosii, impreuna cu zeama de la 1/2 lime.
Mod de prezentare:
Anghinarea se taie pe jumatate si se marineaza cu ulei de masline, lamaie si sare. Se ia o forma rotunda de 12cm si se pune in mijlocul farfuriei. Compozitia de rosii se toarna in forma si se preseaza pana se formeaza un pat. Se asaza o jumatate de anghinare cu codita in sus si 4 melci peste tartarul de rosii. In jurul anghinarei se adauga salata verde asezonata cu ulei de masline, sare si piper, dupa gust. Se decoreaza cu usturoi confiat, frunze de busuioc, rondele de ridiche si crengute de cimbru.
*reteta face parte din prima mea carte, “In bucataria lui Joseph”