Sunt tare bucuros ca am avut norocul de a ma naste intr-o zona atat de bogata din toate punctele de vedere – cultural, istoric, dar mai ales gastronomic – cum este cea a bazinului Mediteranei si am putut sa gust, sa incerc, sa traiesc fiecare influenta, s sa simt prospetimea fiecarui ingredient, sa ma delectez cu atat de multe savori. Am mai spus-o, vremea buna si ingredientele atat de gustoase ce se regasesc in sudul Europei ii fac pe oameni atat de fericiti, le ofera viata lunga. Iar in aceasta idee, astazi va invit intr-o gradina meditaraneana, plina cu ierburi aromatice, proaspete, inconfundabile, pe care o vom construi impreuna, langa un lup de mare cu creveti. Facem treaba impreuna?
40 min, o portie, dificultate medie
Ingrediente:
- 1 file de lup de mare
- 3 creveti Black Tiger Alfredo
- rosii
- fasole alba Krina
- masline kalamata
- anghinare Citres
- coaja de lamiae
- capere
- migdale crude
- sos de ardei capia
- peste
- vin alb
- frunze de ceapa verde si usturoi
- coriandru
- piper alb, piper negru zdrobit
Mod de preparare:
Mai intai se face un sos din fileurile de rosii. Rosiile de taie felii, se indeparteaza pielita si fileurile de rosie se taie cubulete. Maslinele se taie in jumatate si se scot samburii. Se pun intr-un bol, impreuna cu capere, patrunjel tocat, un varf de usturoi, cateva migdale decojite si prajite, coriandru taiat foarte marunt, coaja de lamaie, piper negru zdrobit, putina sare, ulei de masline. Sosul are un miros deosebit..
Se pregateste apoi fileul de lup de mare – curatat si fara oase. Pestele se taie in 3 bucati pe latime. Pe fiecare bucata se aplica crestaturi fine, la distante egale, fiindca visual arata mai apetisant si, in plus, intra uleiul si condimentele. Se pune sare si piper alb in ploaie.
Se pregateste o crema de fasole alba. Cu o zi inainte, se pune fasolea in apa. Se spala de doua ori, se fierbe, se pune in blender cu ulei de masline si usturoi si, in final, se da prin sita, sa fie cat mai fina. Se foloseste pentru aceasta reteta doua linguri din aceasta crema.
Urmeaza ca pestele si crevetii sa fie pusi in tigaie, in putin ulei incins. Pestele trebuie sa aiba pielea aurie si carnea sa nu fie uscata, ci in zeama ei. Se intorc crevetii si pestele cand sunt gata, se stinge focul, se stropesc cu vin alb si se scot pe servetel.
Mod de prezentare:
Se pune mai intai crema de fasole, cam doua linguri, care se va presa usor, trecand in valuri cu lingura peste. Apoi se aseaza pestele, crevetii deasupra pestelui si se presara cateva rosii uscate pe fasole. Iar mai apoi se va incerca realizarea unei gradini in farfurie: se pun Frunze de morcovi peste rosii, busuioc peste creveti, anghinare (se foloseste doar inima, toccata marunt), un pic de ceapa verde, cimbru, 2 felii de ridichi si de morcovi. Se pun si cateva masline din sos, migdale, capere si la final cateva picaturi de sos pesto si sos de ardei capia (se pregateste usor: se pun ardeii in storcator, apoi pe foc, se reduc si ramane in sos concentrate). Pofta buna! Aceasta reteta este spectaculoasa! Dar trebuie facuta cu drag, altfel nu iese!
*reteta a fost pregatita pentru revista Mega Image, prietenii mei de nadejde