chefjosephhadad.ro

Frigarui de vita cu sparanghel – un deliciu facut la gratar

Inca o sugestie de reteta deosebita de gatit alaturi de prieteni sau familie la un gratar sau pentru un picnic, o reteta savuroasa, echilibrata ca arome, un fel principal pentru un pranz tarziu sau chiar un preparat pentru cina, daca alegeti un moment din a doua parte a zilei. Cum urmeaza un sfarsit de saptamana prelungit, m-am gandit sa va dau cateva sugestii, de retete mai exotice cu care sa va uimiti prietenii si familia, adica un altfel de meniu pentru urmatorul vostru gratar. Zilele de sfarsit de saptamana prelungit sau de vacanta petrecute cu familia sau cu prietenii sunt printre cele mai frumoase, mai ales daca si vremea este favorabila. Aceste zile sunt ideale pentru gatit, pentru a va rasfata pe voi insiva, dar si pe cei apropiati cu cate o reteta noua, creativa si ingenioasa si a mai iesi, cate putin, din tipare. Gratarele si picnicurile sunt momente frumoase in care intreaga familie sau intreg grupul de prieteni face o munca de echipa in pregatirea preparatelor, in aranjarea sau improvizarea unei mese si in care copiii pot fi implicati in cat mai multe activitati si se pot simti utili si apreciati pentru atentia pe care o acorda. 

Deja am vorbit despre vechimea gratarului si insemnatatea lui intr-o microcomunitate si in familie, despre cat de important este ca intreaga munca sa fie facuta in familie si cum, de fapt, dincolo de prepararea mancarii, este o activitate ce ofera unitate familiei sau grupului de prieteni, este o dovada de dragoste. Gastronomia este, fara indoiala, o arta in prepararea mancarii, insa motivatia de a o imparti cu cei dragi, de a pregati preparate delicioase este si a te bucura alaturi de cei importanti de rezultate.

Inca o reteta aromata si plina de gusturi diferite, dar care prin alaturare, creeaza un totunitar savuros este cea de astazi, adica Frigarui de vita cu sparanghel.  Inca ne aflam in perioada anului in care gasim sparaghle proaspat, plin sezon pentru aceasta leguma si e foarte indicat s-o folosim, caci este printre cele mai sanatoase si mai gustoase si unde mai pui, ofera si o libertate de creatie extraordinara, fiind potrivita si pentru supe creme, antreuri sau garnitura pentru felul principale.

Ingrediente pentru 4 portii: 

  • 600g de antricot de vita
  • 1-2 ardei galbeni
  • 3 rosii
  • 6-8 rosii cherry
  • 10 fire de sparanghel verde
  • 4-6 fire de sparanghel alb
  • 1-2 cepe rosii
  • 10-15 fire de ceapa verde
  • 60-80ml de ulei de masline
  • telina americana (apio)
  • rozmarin
  • 2-3 catei de ustoroi

Pentru sosul de carne: 

  • 1 lingura de mustar de Dijon
  • 1/3 de lingura de zahar brun
  • 1/2 de pahar de otet balsamic
  • 2 linguri de unt
  • 5 linguri de sos Worchester
  • 1.5 linguri de zeama de lime
  • 1 lingura de boia dulce
  • 1.5 linguri de frunze de telina apoi tocate
  • 1 lingurita de miere
  • 2 linguri de ulei de masline
  • sare, piper

Preparare: 

Se taie antricotul cuburi si, pe frigarui, se pun cate doua bucati. Se lasa deoparte. Se coc ardeii galbeni la gratar sau la cuptor, se curata si se taie in jumatate, lansandu-le semintele. Se taie si rosiile in jumatate, iar cele cherry se lasa intregi. Se taie ceapa barcute, in 3.

Se toaca rozmarinul cu 2-3 catei de ustoroi ras, se adauga sare si piper negru zdrobit. Se taie rosiile si se pune marinada peste ele, cu lingura, cu jumatate de ora inainte de servire. Peste sparanghel, cu tot cu foita de deasupra, se adauga ulei, sare, piper si se pune pe gratar cu rosiile si apio.

Pentru sos, se pun toate ingredientele la fiert 30 de minute, la foc mic, pana clocotesc. Dupa ce se raceste sosul, se intinde cu pensula pe antricot si, dupa o jumatate de ora, se pun si antricotul pe gratar.

Tot la gratar, se pregatesc si legumele pentru decor: ceapa rosie, 10-15 fire de ceapa verde cu radacina, spalate si date pun prin ulei, apoi puse pe gratar, cat sa se faca al dente.

Prezentare pe farfurie: 

Se aseaza toate legumele pe un platou – sparanghel, apio – si frigaruile. Sosul pentru carne se serveste separat, intr-un bol. Ardeiul, ceapa rumenita si ceapa verde, intreaga, dau un aspect mai salbatic si mai apetisant platoului.

Pofta buna!

 

*reteta pregatita pentru revista Mega Image, prietenii mei de nadejde.

 

Category:

Scrie un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

1 2 3 4 5