Voi, românii, ați avut de când vă știți salata de vinete. Noi, cei din zona mediteraneeană și a Orientului Mijlociu am avut baba ganoush și moutabal. Mâncărurile sunt foarte asemănătoare și apreciate. De fapt, vânăta este o legumă foarte mult utilizată în zona asta de lume. Dar dincolo de mousaka și salata de vinete, fie ea făcută cu usturoi sau ceapă ca la voi sau cu tahini, ca la noi, vinetele sunt mult mai interesant de folosit în diverse preparate.
De exemplu, poți face o „friptură” de vinete. Se pune vânăta pe grătar și când s-a copt, se îndepărtează coaja și se servește vânăta întreagă pe farfurie, caldă, cu brânză de capră sau feta presărată deasupra. Se mai poate pune un pic de chimen măcinat sau busuioc pentru aromă, roșii tocate și ulei de măsline. Dar din aceeași vânătă coaptă se poate face și carpacio. Vânăta așa bucată se pune între două fâșii de folie de bucătărie și se bate ca să devină un strat subțire ce se pune pe farfurie și apoi se poate garnisi cu diverse chestii, de la bucățele de vită sau pui, la somon fume. E de preferat să fie făcută la grătar, nu la cuptor, ca să preia aroma de fum.
Sau poți face vânătă coaptă umplută. Tot acea bucată întreagă de vânătă se taie ca și cum ar avea un buzunar. Se pune în el zacuscă de roșii și se închide. Se presară cu parmezan și se dă la cuptor pentru a obține o crustă delicioasă. Este un fel de bază vegetarian excelent! Aceeași variantă, pentru carnivori, însă, merge umplută cu carne de pui tocată gătită cu condimente și sos se roșii ca pentru un ragu.
Dacă vreți să le faceți complet la cuptor, atunci puteți să le tăiați pe jumătate longitudinal și să puneți jumătățile cu tăietura în sus la cuptor. Când s-a înmuiat miezul, se scobește din coajă miezul și se toacă, iar apoi se amestecă cu creveți sotați sau cu caracatiță. Se pune înapoi în coaja „bărcuță” și se stropește cu un dressing franțuzesc pe bază de muștar și ierburi aromatice. Le fel se poate face și cu carnea de pui.
Sau poți face ostropel de pui cu cuburi de vinete prăjite.
Pentru mousaka puteți încerca și varianta cu vinete și pește, nu doar cea clasică cu carne. Merg excelent împreună.
Iar pentru o rețetă inedită se pot folosi vinetele mici (există un soi de vinete mici) pentru a face dulceață de vinete, pe care o poți aromatiza cu bucusioc sau alte ierburi aromatice, poți pune și zeamă de sfeclă înăuntru pentru culoare.
Tot din categoria rețetelor mai exotice, avem vinetele pane în cocos. Feliile de vânătă se taie subțire și se dau prin panada obișnuită, iar la sfârșit, în loc de pesment se dau prin fulgi de cocoș și se prăjesc. Vor ieși crocante și delicioase.
Your email address will not be published. Required fields are marked *
Comment
Name *
Email *
Website
Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.
Evaluare * 1 2 3 4 5