chefjosephhadad.ro

Blog

Vara se numără mazărea

No Comments

Vara este anotimpul meu preferat pentru că este o abundență de legume și fructe de sezon. Iar mazărea este una dintre acestea. Și, grație lumii moderne, putem avea parte de ea tot anul, dar cea proaspătă este cea mai gustoasă. Însă azi vorbim despre cum putem să ne bucurăm de ea în orice moment, maximizându-i potențialul.

Și dacă tot am început să vorbim despre mazărea proaspătă, atunci țineți cont că boabele sunt mici și destul de fragile, așa că se gătesc imediat. Trebuie doar blanșate câteva minute, nu fierte, sau sotate și gata, sunt bune de mâncat. Iar în cazul mazărei congelate, lucrurile stau la fel, pentru că, de regulă, aceasta este pre-fiartă (cel mai adesea la abur) înainte de a fi congelată, așa că nu are nevoie de mai mult timp de gătire decât mazărea proaspătă, pentru că este deja parțial gătită. Însă nu vă zgârciți cu timpul astfel încât mazărea să rămână tare în interior. Undeva la 2 minute este un timp potrivit.

De asemenea, chiar dacă opriți focul și lăsați mazărea în apă sau în abur să se răcească, veți ajunge tot la un rezultat neplăcut pentru că procesul de gătire va continua din cauza apei sau aburului fierbinte. Scurgeți imediat boabele și chiar puteți să le puneți într-un vas cu apă cu gheață pentru a stopa brusc procesul și a menține culoarea vie.

Mazărea mai poate fi păstrată și sub formă de conserve, din care conținutul poate fi folosit direct, fără altă gătire. Însă aveți grijă să clătiți printr-un jet de apă boabele înainte de a le adăuga în mâncare pentru că adesea au stat în apă cu sare și este posibil să aduceți prea multă sare în preparatul final dacă nu le clătiți.

Dacă le folosiți în diverse mâncăruri, alături de alte ingrediente, aveți grijă să le adăugați spre sfârșit, nu doar pentru a-și păstra fermitatea, dar și culoare apetisantă. Puse în ciorbă de la început, de exemplu, vor deveni aproape gri până la finalizarea ei. Așa că adăugați-le în ultimele două minute de gătire.

Și fiți creativi în utilizarea ei: nu doar mâncarea de mazăre a copilăriei sau ingredient secundar în alte mâncărici, ci poate fi transformată într-o delicioasă supă-cremă sau zdrobită pentru emblematicul piure de mazăre din fish & chips. Însă bucătăriile lumii sunt pline de rețete cu micile boabe, așa că explorați-le.

Și ceva ce poate că nu știați, este că puteți folosi și cârlionții plantei (cei cu care se prinde de structura de agățat) mai la început de sezon, dar și frunzele, mai la sfârșit de sezon, pentru că și acestea înmagazinează gustul mazărei, așa că pot fi folosite în mâncăruri și salate. Și vă puteți da foarte bine seama de aceasta cu ajutorul microplantelor de mazăre puse ca decor în farfurie în restaurante sau pe care le puteți găsi de cumpărat în marile supermarketuri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 2 3 4 5