Dacă sunteți ca mine și nu consumați carne de porc sau dacă pur și simplu ați adoptat stilul occidental de masă festivă, atunci probabil veți alege pentru Sărbători o pasăre întreagă care să fie piesa de rezistență a mesei. Fie că este o găină sau un curcan ori bibilici, șansele sunt să fie umplută, așa că astăzi vorbim despre cum să facem acestă umplutură mai gustoasă.
Pâinea este adesea ingredientul principal al umpluturii, așa că să pornim de aici. Pâinea cu maia nu este doar la modă, dar și mai gustoasă decât cea simplă, albă. Iar același efect îl va avea și în umplutură. Folosiți o pâine integrală cu maia, al cărei gust puternic face casă bună cu ciuperci și cimbru.
De asemenea, adesea rețetele cer unt adăugat în umplutură. Dar ce ar fi ca de data aceasta să fie beurre noisett, adică unt ars? Puneți untul la topit într-o crăticioară de culoare deschisă ca să îi puteți observa transformarea culorii. Veți observa că după ce se topește, culoarea începe să se închidă prin arderea masei solide care se depune pe fund. Nu lăsați să se înnegrească, ci luați de pe foc atunci când a căpătat o culoare auriu închis și are un miros caramelizat. Gustul caramelizat va fi apoi împrumutat și de umplutura în care îl veți turna, oferind o notă umami acesteia.
Ierburile aromatice sunt un ingredient important în umplutra de pasăre. Cam toate rețetele le includ într-o cantitate sau alta, însă sfatul meu este să nu vă zgârciți cu ele, în general, cu mici excepții. Salvia, rozmarinul și cimbrul sunt arome clasice pentru sezonul de iarnă, dar sunt și destul de puternice, așa că aici moderația este cheia. Pătrunjelul și mărarul, în schimb, pot fi puse cu bogăție. Leușteanul și tarhonul nu sunt prea des întâlnite în astfel de rețete, însă pot fi o opțiune interesantă, iar gustul lor le plasează ca intensitate undeva la jumătatea dintre pătrunjel și rozmarin, deci și cantitatea adăugată tot pe acolo ar trebui să fie. Măghiran proaspăt mai greu să găsiți în această perioadă, însă este o opțiune foarte potrivită cu pasărea. Foarte intense sunt și coriandrul și busuiocul și nu prea merg în această combinație, dar pot fi adăugate doar ca o notă subtilă.
Un alt ingredient de aromă este și feniculul, care dă o notă fresh umpluturii și echilibrează dulceața dată de ceapă, de exemplu. Puteți folosi fenicul proaspăt pe care să îl sotați împreună cu ceapa sau puteți folosi semințe de fenicul măcinate pe care să le adăugați pe post de condiment în umplutură.
Nu doar pentru gust, dar mai ales pentru textură, mixul de nuci sau doar un singur tip pot îmbogăți umplutura. Porniți cu nucile crude pe care le coaceți fie direct în tigaie, fără ulei, fie în cuptor, până devin aurii, apoi le zdrobiți grosier și le încorporați în umplutură. Puteți folosi nuci, alune de pădure, fistic, caju, nuci pecan, muguri de pin sau migdale ori un mix din toate. Pe lângă acestea, fructele uscate sunt și ele binevenite, cu dulceața acrișoară a lor. Puteți folosi merișoare, stafide, caise uscate sau cubulețe de mere deshidratate. Și pentru un strat în plus de gust, lăsați fructele uscate la hidratat în coniac pentru o oră înainte de a le adăuga în umplutură.
Și o ultimă idee pentru textură o reprezintă castanele. Este sezonul lor și sunt adesea ignorate în afara consumării lor ca pe floricele la film. Coaceți-le și decojiți-le, apoi tocați-le grosier și adăugați-le în compoziția de umplutură.
Your email address will not be published. Required fields are marked *
Comment
Name *
Email *
Website
Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.
Evaluare * 1 2 3 4 5