chefjosephhadad.ro

Blog

Trufele, ciupercile de nivelul următor

No Comments

Trufele ori le iubești, ori le urăști. Așa spune lumea. Eu, deși le iubesc, am grijă să le folosesc în cantități controlate pentru că deși ca structură sunt de fapt niște ciuperci, ele au mai curând rol de condiment în mâncare. Iar prea multe condimente ajung să strice orice preparat. Așa că le folosesc cu moderație pentru a da gustul delicios diverselor mâncăruri.

Trufele se pot pune în piure, mămăligă, risotto, ouă jumări sau diverse mâncăruri gătite. Se pot pune tocate sau feliate subțire deasupra, așa cum pui parmezanul peste paste. Se pot folosi ca atare, proaspete, sau conservate. Și mai există uleiul de trufe, care de fapt este un ulei de măsline extravirgin aromatizat cu trufe, dar care de cele mai multe ori are și arome artificiale în compoziție, pentru un gust mai intens.

Odată cu intrarea lor și în gastronomia din România, s-a descoperit că ele cresc în voie și pe teritoriul țării noastre, de la cele din Transilvania, devenite deja faimoase, la cele din jurul Bucureștiului și Bărăgan. Câmpia Română este chiar locul se găsesc și trufe albe, cele mai aromate și scumpe din lume.

Deși sunt momente în care trufele sunt mai bogate, aceste ciuperci cresc în funcție de soi aproape tot timpul anului. Prețul lor este ridicat și din faptul că încercările repetate de a le cultiva s-au cam încheiat cu eșec, așa că trebuie culese cu grijă din ceea ce oferă natura sălbatică. Iar pentru aceasta, cei mai buni căutători sunt câinii special antrenați. Există și porci, însă aceștia nu sunt la fel de delicați și distrug de cele mai multe ori trufa. Mai mult de atât, prin aspectul lor de bulgăre de pământ, trufele se deghizează ușor în frunzișul și vreascurile de la poalele copacilor din pădure.

Dacă ați cumpărat trufe proaspete, atunci e bine să știți că trebuie păstrate doar câteva zile într-un borcan închis ermetic, iar dacă vreți să le conservați pentru mai multă vreme, trebuie să le curățați coaja, să le blanșați și apoi să le păstrați în ulei de măsline într-un borcan bine închis.

Și, la final, nu uitați, nici uleiul de trufe nu este ca uleiul de măsline obișnuit, se folosește tot ca un condiment, deci câteva picături pentru aromă, nu câteva linguri în salată.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 2 3 4 5