chefjosephhadad.ro

Blog

Tendinte si sfaturi pentru anul 2016 – discutii la cursul de cooking

No Comments

Am reinceput seria de cursuri “Cooking with Joseph” si am cursanti care mai de care mai interesanti, fie pasionati de gastronomie sau profesionisti ai domeniului care vor sa “fure” meserie, fie persoane care au curiozitati sau vor sa se perfectioneze sau care, simplu, isi doresc sa stie mai mult si sa isi surprinda membri familiei cu ceva bun si mai special decat ceea ce prepara in mod curent, acasa. 

Pentru mine este o bucurie sa ii vad plini de entuziasm, curiosi si gata sa asculte, sa ia aminte si sa gateasca alaturi de mine, sunt onorat ca ma aleg pentru a invata ceva in plus si ca imi urmeaza sfaturile de fiecare data. Ba chiar, sa ii vad exceland in domeniul extraodinar al artei gastronomice de inalta clasa este lucrul cel mai de pret, asta inseamna ca mi-am indeplinit misiunea de a da mai departe din cunostintele si experienta pe care le-am acumulat, inseamna ca am inspirat pe cineva catre a-si dori sa cunoasca un domeniu nobil si elegant, am sadit o samanta a curiozitatii in sufletul unei persoane, iar roadele acesteia cresc si se dezvolta. M-am bucurat enorm pentru reusitele si evolutia lor, caci cu majoritate tin legatura si sunt mandri sa imi impartaseasca experientele lor profesionale.

In pauzele dintre preparate, fiecare dintre cursanti imi adreseaza intrebari, imi povestesc cu ce se ocupa si de ce au ales acest curs, imi spun parerilor despre combinatiile pe care le propun si pe care le incercam impreuna, ne spunem povestile profesionale, impartasim pasiuni, descriem retete si imi cer sfaturi pentru afacerile lor sau pentru preparate noi pe care vor sa le gateasca. Si uite asa, povestile merg mai departe si devin niste calatorii culinare, in care fiecare povesteste despre zone ale lumii pe care le-a vizitat sau ce preparate gastronomice au incercat. Fiecare discutie se invarte, in esenta, in jurul artei gastronomice si a pasiunii care ne aduce impreuna.

La cele mai recente intalniri avute la curs, am discutat mult despre noile tendinte in gastronomie in acest an si desi nu sunt in mod direct un impatimit al acestora, imi place sa ma documentez si sa urmaresc cum evolueaza, la nivel international, diferitele directii ale fine dinining-ului.

Si cum multi dintre cursanti sunt din bransa, imi place sa le dau sfaturi atunci cand mi le solicita si sa analizez alaturi de ei meniurile pe care le au la afacerile lor sau poate pentru evenimentele pe care le organizeaza. Ba mai mult, ma gandeam sa aduc in discutie cu echipa mea si niste cursuri specializate pentru organizatorii de evenimente si sa ne concentram atentia pe ceea ce este nevoie pentru un eveniment de succes, insa pana atunci, gasesc cele mai bune indemnuri pentru cei care mi le solicita.

legume proaspete

De pilda, am discutat despre una dintre tendintele anului 2016 – folosirea cu preponderenta a produselor de provenienta locala in preparatele pe care le propunem clientilor, a legumelor de sezon in diferite garnituri ale felurilor principale si a respectarii sezonalitatii. Astfel, incurajam producatorii locali, dam un imbold cresterii economice locale – si desi e un ajutor mic, conteaza daca fiecare din noi pune umarul la asta. Si m-am bucurat sa constat o deschidere din partea participantilor la curs in ceea ce priveste aceasta directie de achizitionare a produselor.

Ca propunere pe care le-am facut-o a fost folosirea de cat mai multe piureuri ca garnituri ale preparatelor de fel principal si aici am descris o lista lunga: piureul clasic de cartofi, asezonat cu putin busuioc e parca mult mai atractiv langa o friptura sau chiar unul de cartofi dulci, un piure de morcovi, piure de mazare sau pastarnac merg atat la carne rosie, cat si la peste. Si cum tot este sezonul sparanghelului, fie ca se alegere cel alb sau cel verde, ambele sunt variante ideale pentru a completa diverse retete. Salatele sunt si acestea foarte potrivite oricarui sezon, legumele proaspete se completeaza bine unele pe celelalte si necesita doar putina sare, putin piper zbrobit, putin ulei de masline si cateodata cativa stropi de suc de lamaie si se obtine ceva plin de savoare, racoritor si usor, complementar unui tartar de vita sau ton sau unor pulpe de pui la cuptor. Sa nu mai zic de supele creme atat de aromate si atat de sanatoase organismului care au retete usor de pregatit si care provoaca la creativitate si combinatii noi. Toate acestea, si multe altele, se obtin cu legume din productia locala, se pot cumpara direct de la tarani si au prospetimea si savoarea garantate.

Va indemn si pe voi sa folositi legume proaspete, de provenienta locala!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 2 3 4 5