De când omul a descoperit focul, a înțeles că hrana este mult mai gustoasă atunci când e procesată termic. Dar cum le procesăm? Cum le gătim, astfel încât să iasă perfecte? Am pregătit mai jos o scurtă listă a tehnicilor, care să vă ajute în luarea deciziilor, dar și care să vă ajute în înțelegerea mai bună a rețetelor pe care le descoperiți în cărți sau pe net.
Fierberea
Este tehnica primară de gătire a alimentelor, alături de frigerea pe grătar sau foc deschis. Punctul de fierbere se atinge atunci când lichidul (apa sau supa de bază) începe să facă bulbuci la suprafață. Deși se potrivește majorității alimentelor, fierberea se adresează în mod special celor uscate, precum pastele, orezul sau legumele. Pentru carne, fieberea are sens atunci când se folosește și lichidul în care a fiert, pentru că acesta preia aroma alimentului. În această categorie mai avem și fierberea la foc mic (simmering în rețetele în engleză), acea tehnică în care lichidul face bule foarte mici la suprafața, fiind supus unei intensități mici a ochiului. Tot o fierbere, însă de foarte scurtă durată este și poșarea, care de regulă, mai ales la legume, este urmată de șocul termic prin aruncarea în apă cu gheață, ce oprește procesul de gătire internă a acestora.
Frigerea
Primul proces termic aplicat alimentelor, și mai ales cărnii, a fost cel de frigere, probabil că direct pe foc. De atunci, tehnica a evoluat și au părut grătarele cu cărbuni sau electrice, tigăile, rotisoarele, proțapurile și așa mai departe. Dacă pregătiți alimentele pe grătarul cu cărbuni, atunci ele sunt gata să fie puse pe el în momentul în care cărbunii au făcut o peliculă de cenușă pe ei, altfel se vor arde prea repede. Dacă aveți la dispoziție un grătar cu capac, atunci folosiți capacul când puneți la fript alimente de grosimi mai mari și lăsați capacul ridicat pentru frupturi subțiri (cam de 1 cm) sau legume.
Coacerea
Este procesul prin care în cuptor alimentele se gătesc la interior și devin crocante la exterior. Ca să evitați procesul de gătire la aburi a cărnii sau legumelor, nu aglomerați tava, astfel încât să fie loc pentru apa din alimente să se evapore.
Prăjirea
Și în cazul prăjirii, ca și la fierbere, sunt mai multe tehnici. Pe de o parte este prăjirea în baie de ulei, ca atunci când faci cartofi prăjiți sau gogoși. Pentru această tehnică nu trebuie să vă zgârciți cu uleiul. Dacă folosiți o cantitate mare de ulei sau untură la o temperatură scăzută și pentru mai mult timp, atunci veți obține procedura denumită confiere, care se folosește de regulă pentru carne. Din aceeași categorie face parte și sotarea. Aceasta se produce cu mai puțină grăsime este folositoare atunci când vrei să dai o crustă crocantă alimentelor. Pentru aceasta grăsimea trebuie să fie foarte încinsă și tigaie să nu fie aglomerată de alimente, ca să nu se producă efectul de gătire în aburi. Există și varianta de sotare asiatică, a cărei denumire generală este stir-frying și care este o sotare în care alimentele sunt în permanentă mișcare, preferabil din agitarea tigăii, mai curând, decât din amestecarea cu o lingură, care ar putea să deterioreze integritatea ingredientelor, mai ales dacă sunt de dimensiuni mici.
Gătirea la aburi
Aceasta presupune procesarea termică a alimentelor fără ca acestea să intre în contact cu apa, păstrându-și înmagazinați toți nutrienții. În plus, mai ales în cazul legumelor, acestea își păstrează mai bine culoarea și textura. Dar și aici aveți grijă să lăsați loc între ingrediente, astfel încât să poată circula aburii.
Your email address will not be published. Required fields are marked *
Comment
Name *
Email *
Website
Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.
Evaluare * 1 2 3 4 5