Sigur că vara și la începutul toamnei este recomandabil să folosiți în mâncare roșii proaspete, dar, chiar și atunci, roșiile din conservă sunt o scurtătură binevenită pentru feluri de mâncare ce altfel ar necesita mai mult timp de gătire. Însă, dacă vreți să rămâneți fideli roșiilor proaspete în orice sezon, trebuie să învățați să le ajustați, pentru că iarna acestea nu sunt la fel de gustoase.
Un truc despre care probabil că ați mai auzit este adăugarea de zahăr în sosul de roșii făcut de la zero. Nu o să facem un sirop, ci poate doar o linguriță de zahăr la o cratiță poate să echilibreze aciditatea roșiilor. Într-o cantitate mult mai mică, doar un praf, și tot pentru echilibrarea acidității, se poate adăuga și bicarbonat de sodiu, care este o bază ce neutralizează acidul. Aveți însă grijă că acesta are un gust foarte puternic și nu vreți să stricați aroma sosului de roșii, așa că adăugați foarte puțin și, dacă va mai fi nevoie, puteți să mai puneți ulterior. Tot pentru dulceața finală a sosului, puteți adăuga un morcov la gătire. Fie îl tocați și sotați înainte de a adăuga roșiile, fie îl feliați, îl gătiți în sos și la final îl pasați pentru a se integra perfect.
Pentru o supă de roșii delicioasă, dar și pentru un sos, mai ales în această perioadă, un truc este coacerea roșiilor înainte. Tăiate pe jumătate, presărate cu ulei de măsline, sare și poate alte condimente după gust, roșiile se dau la cuptor pentru aproximativ o oră pentru a-și condensa aroma și dulceața naturală. Vestea bună este că pot fi coapte și roșiile din conservă, pentru intensificarea gustului. Folosiți roșii întregi, pe care le scurgeți bine, le condimentați la fel ca pe cele proaspete și le lăsați ceva mai mult la cuptor, până se condensează mai bine pulpa.
Două metode pentru salsa, acel sos prezent lângă nachos sau alte snacks-uri, vin să completeze roșiile proaspete folosite de obicei. Prima metodă, dacă vreți să obțineți un sos cremos, este să tocați ingredient proaspete precum ardei iute, ceapă și să le puneți într-un blender cu zeamă de limetă și roșii tocate din conservă, pentru a le transforma într-un sos gustos, pe care apoi îl asezonați după gust. Combinația de ingrediente proaspete cu roșiile conservate, va da o aromă complexă sosului. Cealaltă variantă, în care păstrați legumele bucățele, nu le pasați, constă în a toca mărunt ardeiul iute și ceapa. Separat, tăiați roșiile proaspete pe jumătate și le coaceți pe tigaia grill pe ambele părți pentru ca apoi să le tocați și pe ele și să le amestecați cu ingredientele proaspete. Coacerea va intensifica aromele din roșii și le va face mai gustoase, chiar dacă sunt destul de fade în acest sezon.
Și pentru a intensifica aroma unui sos făcut din roșii proaspete, mai puteți folosi încă un mic truc: adăugați o lingură, două, de pastă concentrată de tomate.
Your email address will not be published. Required fields are marked *
Comment
Name *
Email *
Website
Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.
Evaluare * 1 2 3 4 5