chefjosephhadad.ro

Blog

Sosul olandez care să vă facă brunch-ul perfect

No Comments

Cu atât mai mult acum, când este sezon de vacanțe, parcă ne vine pofta de brunch-uri lungi și gustoase. Iar un brunch nu este brunch fără ouăle Benedict, ouă poșate cu sos olandez, servite pe o felie de brioșă sau pâine de calitate. Astăzi, însă, vorbim doar despre sosul olandez, un element extrem de important al acestui fel de mâncare, pe care, însă, îl puteți folosi și în alte rețete. Iar pentru a vă ieși un sos perfect, iată câțiva pași de urmat.

În teorie este un sos foarte simplu de făcut, doar din câteva ingrediente: gălbenușuri de ou, unt, sare, zeamă de lămâie și apă. Iar când este vorba de preparate cu așa de puține ingrediente, calitatea lor contează și mai mult.

Pentru fiecare gălbenuș ar trebui să aveți între 55 și 85 g unt topit și clarifiat (strecurată masa solidă din el), în funcție de mărimea acestuia și de cum se emulsionează, și o linguriță de apă călduță (sau reducție) per gălbenuș. Iar toate acestea ar trebui să fie pregătite când vă apucați de sos pentru că acesta se face foarte repede.

Pentru un olandez perfect mătăsos și aerat, este de preferat să îl bateți de mână, nu în blender. Cel făcut cu blenderul va ieși mai curând ca o maioneză. Așa că tehnica clasică de gătire la bain marie cu amestecare cu telul este cea mai indicată. Iar dacă și în condițiile acestea devine prea gros, adăugați câte o jumătate de linguriță de apă călduță în timp ce amestecați pentru a-l mai îndoi. Iar pentru un sos și mai gustos, înlocuiți apa cu o reducție de oțet, apă, ceapă și boabe de piper, însă puteți folosi și alte condimente, după gust. Secretele aici sunt amestecarea rapidă și turnarea foarte încet a untului topit. Dacă grăsimea rămâne la suprafață, este momentul să amestecați și mai viguros. Și gustați. După ce ați adăugat 55 g de unt topit, este momentul să gustați pentru a vedea dacă mai poate primi unt sau este suficient. Gustul prea prezent de ou este măsura, pentru că într-un olandez perfect, oul nu ar trebui să se simtă.

Și pentru că aici este punctul critic, în care sosul se poate tăia, nu vă panicați pentru că există cel puțin o soluție. Luați vasul de pe bain marie și puneți unul curat la fiert, adăugați un gălbenuș și apa aferentă și când încep să se încălzească, începeți să turnați din sosul tăiat peste noul gălbenuș, amestecând cu putere.

Pasul final este asezonarea cu sare și un pic de zeamă de lămâie, care să contrabalanseze grăsimea din unt.

Și nu lăsați sosul să se răcească prea tare. Dacă s-a întâmplat asta, adăugați câteva picături de apă caldă și amestecați, pentru a-l mai „desface” pentru că la răcire, acesta se întărește. Puteți și să îl țineți într-un loc călduț, dar nu prea cald, ca să nu se supra-gătească și să riște să se taie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 2 3 4 5