chefjosephhadad.ro

Blog

Sarea în bucate

No Comments

Sarea apare în fiecare rețetă, fie ea de mâncare sau de prăjituri. Și atunci când nu apare, este pentru că se subînțelege existența ei. Sarea nu doar dă gust mâncărurilor (vă mai aduceți aminte povestea cu Sarea în bucate?), ci are și un aport de substanțe nutritive pentru organism. Însă sarea poate fi de așa de multe feluri, încât uneori te pierzi în hățișurile ei.

Să fie sare de mare sau de mină? Să fie sare roz de Himalaya sau neagră de Hawaii? Să fie sare iodată sau nu? Să fie sare fină, grunjoasă ori fulgi? Atât de multe întrebări pe care și cei pasionați de gătit și le pun, dar mai ales novicii.

Sarea fină, de masă, are probabil cea mai mare răspândire în utilizare, pentru că poate fi folosită și pentru gătit și pentru asezonarea finală a preparatelor. La fel este și sarea roz, cu granulația fină. Totuși, gustați cele două tipuri de sare pentru că de regulă cea de Himalaya este ceva mai slabă din punct de vedere al intensității gustului. Apoi vine sarea grunjoasă, cea pe care o folosim de regulă la murături. Aceasta este mult mai intensă, de obicei nu are adaos de iod și nu prea este recomandată să fie folosită în aluaturi sau mâncăruri care nu au suficient lichid în care să se dizolve. Dar mai avem și fulgii sau „florile” de sare, adesea folosiți în bucătăria mediteraneeană, care se adaugă cel mai frecvent ca topping peste diferitele preparate ca să se simtă ca atare atunci când bagi o bucată în gură.

Separat mai avem tot felul de variațiuni de sare, care fac deliciul pasionaților, de la sarea neagră sau roșie din Hawaii, la sarea afumată, sarea cu diverse arome sau sarea amestecată cu ierburi aromatice.

Un alt lucru pe care trebuie să îl știți este că sarea se adaugă la începutul gătitului. Ok, se mai ajustează gustul pe parcurs, însă cantitatea principală este bine să fie adăugată la început ca să se distribuie uniform în toate elementele mâncării. Dar sunt și ocazii în care sarea se adaugă la sfârșit, ca să nu devină mâncarea prea sărată. De exemplu, în supele de bază nu se adaugă sare, pentru că ele sunt apoi folosite ca ingredient în alte mâncăruri care s-ar putea să aibă propria sare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

1 2 3 4 5