Acest sirop gros de rodie este un element important în bucătăriile din Orientul Mijlociu și Nordul Africii, dar de acolo a migrat apoi și în multe alte preparate, datorită calităților sale.
Textura groasă, cremoasă, se datorează reducției de suc de rodie, ceea ce înseamnă că și gustul este derivat din acesta. Dacă ați băut suc proaspăt de rodie, atunci ați observat gustul acrișor și astringent al acestuia. Prin reducție, însă, se concentrează și zaharurile din fruct, așa că melasa este o combinație de gusturi dulce, acru și astringent. În plus note fructate și florale se strecoară în sirop. În versiunile cumpărate de la magazin, cel mai adesea sunt adăugate și zahăr și acid citric, pentru conservare și intensificarea aromelor.
Însă vă puteți face melasa de rodii în casă. Există două variante: fie din suc de rodie, fie din rodia întreagă, care va fi ceva mai astringent. Sucul de rodie se obține prin stoarcerea jumătăților de fruct într-o presă specială, pe care pe la noi nu o prea găsești, nefiind țară cu o cultură în acest sens. Așa că varianta a doua este mai la îndemână. Boabele de rodie se bagă în blender și apoi masa obținută se stoarce într-un tifon de bucătărie ca să se extragă sucul. Acesta se pune în cratiță și se lasă la foc mic să se reducă. Țineți cont că la răcire se va îngroșa și mai tare. Pe acesta puteți să îl ameliorați după gust cu zahăr și zeamă de lămâie, dacă vreți. Dintr-o rodie mare obțineți jumătate de pahar de suc, din care prin reducție va rămâne cam un deget de melasă.
Odată obținut siropul de rodie, poate fi folosit atât în preparate sărate, cât și în cele dulci. De la marinarea cărnurilor sau amestecarea ei în carnea tocată pentru kofta, la folosirea ei în vinegrete, melasa dă savoare mâncărurilor sărate. Iar dacă nu prea știți în ce rețete să o folosiți, este suficient să vă îndreptați către cele clasice din Orientul Mijlociu pentru o gama variată, de la pasta muhammara la salata fatoush. Pe de altă parte, datorită acidității ei, echilibrează unele preparate dulci. Puteți să o folosiți chiar pe post de topping pentru înghețată sau ca ingredient în cocktailuri.
Și nu în ultimul rând, aveți grijă cum păstrați melasa de rodie. Cea cumpărată, este destul de bine stabilizată și poate fi păstrată și în cămară. Însă cea făcută în casă ar trebui păstrată la frigider într-o sticlă din sticlă. Sau plastic. Nu o țineți în borcane cu capac metalic pentru că va prinde un gust metalic de la acesta.
Your email address will not be published. Required fields are marked *
Comment
Name *
Email *
Website
Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.
Evaluare * 1 2 3 4 5