Peștele se află în topul alimentelor mele preferate. Tata era pescar și mereu aveam în casă pește, așa că am crescut cu gustul lui, cu rețetele minunate ale mamei pe care le făcea fie cu peștele proaspăt, fie cu cel congelat pe care îl păstram pentru când tata era plecat cu zilele pe mare. Și acum cred că mănânc mai mult decât carne și așa mi-am obișnuit și copii. Mai ales că este și foarte sănătos. De fapt, este recomandată consumarea lui de 3-4 ori pe săptămână.
Dacă luăm pește proaspăt, trebuie să fim atenți la ochi, să fie clari, nu tulburi.
De asemenea trebuie să fim atenți la modul în care a fost păstrat, să fie pe pat de gheață și acoperit din abundență cu fulgi de gheață.
În cazul peștelui proaspăt eu nu recomand cumpărarea de fileuri pentru că nu știi niciodată cât este de proaspăt de fapt. De multe ori filetarea este o modalitate de a ascunde vechimea. Dacă nu aveți de ales, totuși (cum este cazul pentru peștii mari), apăsați ușor cu degetul carnea pentru a-i observa elasticitatea. Dacă rămâne gaură, atunci nu e de luat. De asemenea, carnea trebuie să fie lucioasă.
Dacă nu vă pricepeți să extrageți fileurile, alegeți peștele întreg și rugați personalul pescăriei să vi-l fileteze în fața voastră. Majoritatea magazinelor oferă acest serviciu, uneori gratis, alteori contra cost.
În cazul peștelui congelat industrial, nu prea este o problemă atunci când vorbim de fileuri. Totul se procesează foarte repede și se congelează la temperaturi foarte joase, astfel încât calitatea se păstrează.
Iar când aveți posibilitatea să alegeți, mergeți mereu pe varianta de pește de captură în locul celui de crescătorie.
Preferatele mele din ceea ce se găsește la noi sunt lupul de mare, dorada, șalăul de apă dulce, păstrăvul. Mai rar și de regulă congelate sunt scrumbia și codul negru, care sunt foarte buni. Mănânc și somon, dar nu foarte des pentru că este destul de gras. Macroul îmi place cu mămăligă sau făcut la cuptor cu ierburi aromatice.
Odată cumpărat peștele proaspăt, acesta poate fi păstrat la frigider maximum două zile și cel mai bine se conservă cu o cârpă umedă deasupra.
Deși sunt multe modalități de gătire a sa, eu prefer doar trei feluri pentru că sunt cele mai sănătoase. Peștele nu trebuie să fie procesat termic prea tare ca să nu își piardă din calități. Așa că îl gătesc rapid pe grătar (sau plită, cum este în restaurante). Îl mai pun la cuptor, dar am grijă să nu îl uit acolo. În funcție de grosimea lui, peștele nu trebuie să stea mai mult de 10-20 de minute, poate ceva mai mult atunci când gătim un somn sau somon întreg, pești mari și grași. Și îl mai prepar și la aburi, simplu, eventual cu câteva ierburi aromatice presărate. Sarea o pun la sfârșit, pentru a nu extrage din el, în procesul de fierbere, toate sucurile minunate. Tot la sfârșit mai adaug eventual și puțin ulei de măsline extravirgin, pentru a-i da față și a-i potența gustul.
Cele mai bune combinații de ierburi aromatice cu pește sunt cele cu cimbru, rozmarin sau salvie.
Your email address will not be published. Required fields are marked *
Comment
Name *
Email *
Website
Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.
Evaluare * 1 2 3 4 5