Moda si gatitul sunt 2 forme de manisfestare a artei printre cele mai apreciate din lume. Ambele creeaza dependenta. Si niciodata nu te saturi. Si uite asa am intalnit-o pe Mirela Bucovicean. O aparitie memorabila, cu siguranta. Asa cum eu transpir si respir gastronomie, asa vezi la ea ca respira fashion din toti porii.
Pentru ca imi soptise cineva ca e iscusita in bucatarie, am hotarat sa o testez. Si am propus o reteta putin mai dificila, dar in sensul de migala, nu de grad de dificultate. Si ne-am pus rapid pe treaba, sa servim masa de pranz la o ora decenta. In cazul acestui preparat, incepem cu pregatirea sosului, care se poate face si cu o zi inainte si pastrat la frigider.
Oasele dezosate de la prepelita se pun intr o oala, cu ulei de floarea soarelui incins in prealabil, sa fie fierbinte. Se arunca oasele si se lasa pe foc pana devin maro inchis. Se ia un sfert de radacina de telina, un morcov mediu, jumate de ceapa taiata in 4, o frunza de cimbru, jumate lingura de pasta de rosii, o foie de dafin, 6 boabe de piper si 3 linguri de Armaniac (sau alt cognac). Se amesteca tot impreuna pe foc si se adauga 50 ml de vin alb. Se amesteca iar bine. Se ia apa, aproape 1L. Se lasa la fiert aproape 2 ore, pana scade, ca sa fie concentrat. Apoi se scoate si se strecoara totul, se scoate grasimea de deasupra si se lasa la pastrat. Daca nu e folosit in aceeasi zi, se poate tine la frigider. Ulterior, se incalzeste inainte de a fi pus in farfurie.
Se dezoseaza prepelita, pastrandu-se spatele si picioarele. Se iau ciupercile si se toaca cuburi, marunt marunt. Se toaca si ceapa echalot. Se ia o tigaie si se topeste untul pe foc mediu, se soteaza ceapa, apoi se arunca ciupercile, impreuna cu cimbru tocat, sare, piper. Se amesteca bine, cam 4 minute sunt suficiente. Se scoate si se strecoara toata zeama. Apoi se lasa deoparte.
Se ia carnea de pui tocata si, cand ciupercile s-au racit, se amesteca impreuna si se gusta de sare si piper. Tot amestecul se lasa deoparte.
Migdalele se toaca sau se cumpara tocate si se amesteca cu compozitia de ciuperci. Daca nu va plac migdalele, se poate folosi fistic. Se ia caisa si se taie felii.
Se ia umplutura si, cu ajutorul unei linguri, se umple prepelita prin zona gatului. Se baga 3 felii de caisa. Dupa ce totul e asezat, se inchide cu o scobitoare folosindu-va de pielea prepelitei. In stil de cusatura.
Luati o tava, pe care puneti pergament, ungeti cu pensula cu unt si asezati prepelita. Bagati apoi in cuptorul preincalzit la 180 de grade. Trebuie sa ramana acolo circa 18 minute.
In paralel se pregateste sparanghelul, verde si alb, cateva radacini. Se incalzeste apa, sa fie clocotita, se adauga sparanghelul in apa fierbinte pentru 3 minute, apoi se scoate si se pune imediat in apa cu gheata. Prin acest truc se pastreaza culoarea si se opreste caldura la interior. Apoi, se ia sparanghelul si se soteaza cu ulei de masline intr o tigaie (cui nu ii place asa, il poate face direct in abur, ca sa il incalzeasca putin).
Se scoate prepelita de la cuptor, o puneti pe un tocator si taiati pe jumate, pe latimea pieptului. Se ia o farfurie si se incepe montarea. Mai intai, se aseaza frumos sparanghelul, apoi puneti prepelita, un fir de cimbru. La final, se incalzeste putin sosul si se pune o lingura in farfurie. Se adauga putin piper negru zdrobit peste sos.
Acest preparat poate fi servit si cu piure de cartofi clasic sau cartofi la cuptor cu mirodenii. Este o reteta din zona felurilor de baza si il recomand pentru o cina usoara si gustoasa. E un preparat mai sofisticat, dar clasic.
As alege un vin alb chardonnay lejer, nu puternic, pentru un efect maxim.
Pofta buna! Joseph H.
Your email address will not be published. Required fields are marked *
Comment
Name *
Email *
Website
Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.
Evaluare * 1 2 3 4 5