Suntem intr-o perioada a anului in care multi dintre voi ati ales sa postiti, in asteptarea Sarbatorilor Pascale si sunteti in cautarea unor idei si retete cat mai diverse si mai interesante, pentru mesele de zi cu zi sau chiar si pentru sfarsitul saptamanii, cand puteti aloca mai mult timp gastronomiei si va puteti relaxa pregatind un preparat nou. In egala masura, fie ca sunteti vegetarian sau doar alternati ceea ce serviti, alegand zile in care legumele sunt prioritare, reteta de astazi va va inspira catre un preparat usor si o armonie simpla a gusturilor legumelor.
Vinetele sunt legumele preferate ale multor popoare ale lumii si au rezistat de-a lungul istoriei trecand prin diferite secole si perioade. Se presupune ca sunt originare din India si ca acolo cresteau salbatic, in China fiind cultivate pentru prima oara, fiind apreciate datorita beneficiilor pe care le aduc sanatatii. In Europa au ajung fiind aduse, in perioada Evului Mediu, de catre maurii din Africa de Nord, insa n-au fost primite prea bine, datorita gustului amarui atunci cand sunt crude. Abia prin secolul al XVIII-lea au inceput a fi introduse in diferite bucatarii europene si gatite potrivit.
Vinetele contin fier, calciu si alte minerale, nutrienti necesari sanatatii corpului nostru. Acestea sunt delicioase, indiferent de foarme de preparare pe care o veti alege, pe gratar sau coapte in cuptor, prajite sau fierte in diferite combinatii, si au acelasi efect asupra organismului. De asemenea, contin si fitonutrienti esentiali care imbunatatesc circulatia sangelui si oxigenarea creierului, acestea gasindu-se mai ales in coaja legumelor.
Preparatul usor si simplu, dar delicios si aromat la care m-am gandit pentru voi sunt rulouri de vinete umplute cu legume si sos de rosii.
TIMP: 30 MIN, 1 PORTIE, DIFICULTATE: USOR
INGREDIENTE:
PREPARARE:
Se pregatesc rulourile: se taie din vanata 4 felii subtiri (cam 2 mm grosime) si se prajesc putin in ulei de masline pana capata o cullare aurie si se lasa apoi la scurs pe un prosop de hartie. Se curata morcovul, telina si prazul si se taie in betisoare subtiri. Se trag la tigaie, in 2 linguri de ulei de masline. Se adauga patrunjelul (cam 6 fire) tocat marunt. Se asezoneaza cu sare si piper negru zdrobit. Nu trebuie lasate mult, e mai bine sa ramana “al dente” si se scot sa se scurga si acestea pe un prosop de hartie. Se pun legumele sotate pe feliile de vinete si se formeaza rulourile.
Urmeaza sosul: se curata rosale de pielita si se taie cubulete (cu latura cam de jumatate de cm). Intr-o tigaie, se adauga putin ulei de masline la incins si se soteaza usturoiul zdobit, alaturi apoi de rosii, bulion, sare, piper negru zdorbit si se amesteca. Dupa preferinte, se mai poste adauga si coriandru tocat marunt.
PREZENTARE:
Pe o farfurie, se pun cateva linguri de sos si deasupra se aseaza rulourile de vinete, dupa ce au fost putin incalzite in cuptorul cu microunde sau in cel clasic. Se decoreaza cu frunze busuioc si de rozmarin, cimbru si alte ierburi aromatice. Iar pentru un plus de savoare, se pot adauga si cateva masline kalamata fara samburi si niste migdale crocante, un pic coapte in cuptor.
Pofta buna!
Your email address will not be published. Required fields are marked *
Comment
Name *
Email *
Website
Save my name, email, and website in this browser for the next time I comment.
Evaluare * 1 2 3 4 5