O idee buna pentru pranz sau cina, atat in timpul saptamanii, cat si in weekend sau la ocazii speciale, este tartarul. Acesta poate contine felurite combinatii, care mai de care mai surprinzatoare. Astazi va recomand un tartar deosebit, de ton cu avocado si mango.
Ingrediente:
- 8 capete de calamar
- 320g ton rosu
- 1 avocado
- 1 mango
- 1 lingura ulei de susan
- 2 linguri ulei de masline
- sare de mare, dupa gust
- piper alb
- piper negru zdrobit, dupa gust
- 1 lingurita nero di sepia
- 1 lingurita de amidon
- 2 linguri tempura
- 1/2 lamaie
- 1 felie ghimbir proaspat
- ulei de floarea-soarelui pentru prajit
Pentru decor:
- 4 inimioare de salata (galbena)
- creson
- coriandru
- 1/2 ridiche
Mod de preparare:
Jumatate de mango se taie cubulete si se paseaza la blender, impreuna cu piperul alb si ghimbirul proaspat. Se amesteca pana se obtine un piure fin. Se decojeste fructul de avocado si se taie cubulete mici. Se asezoneaza cu sare, piper, ulei de masline si lamaie. Se ia cealalta jumatate de mango si se taie cuuri, la fel ca in cazul fructului de avocado.
Se taie tonul cuburi de maximum 0.5 cm si se asezoneaza cu sare, piper si ulei de susan. Capetele de calamari se furata foarte bine si se taie pe jumatate. Se ia praful de pe tempura si se dizolva in circa 8 linguri de apa. Se adauga si nero di sepia si se amesteca pana prinde culoare gri spre negru. Se lasa la rece. Bucatile de calamar se pun in amidon, apoi se trec prin tempura nero di sepia si se pun in tigaie, la prajit, pana ce devin crocante. Se scot pe un prosop de hartie.
Mod de prezentare:
Se ia o forma dreptunghiulara (de plastic sau metal). Cu ajutorul unei lingurite, se asaza mai intai stratul de avocado. Se preseaza usor pentru uniformizarea stratului. La fel se procedeaza cu bucatelele de mango, insa intr-un strat mai subtire. La final se asaza stratul de ton, de aceeasi grosime cu cel de avocado. Se preseaza bine si apoi se scoate forma. Salata verde se asezoneaza cu sare, lamaie si ulei de masline si se asaza peste preparat. Se pun calamarii tempura deasupra salatei. Se decoreaza cu creson si frunze de coriandru. La final, piureul de mango se pune intr-un dozator de sos si se decoreaza farfuria. Ridichea se taie julien si se adauga la piureul de mango.
Pofta buna!
Reteta face parte din cartea “In Bucataria lui Joseph”, prima mea carte.