Deja putem spune ca a venit vara, nu-i asa? Luna iunie a inceput in forta, scoala aproape s-a terminat si temperaturile tot cresc si cresc, asa ca si preparatele culinare trebuie adaptate anotimpului. Fructe de sezon, creme usoare, dar savuroase si racoritoare sunt combinatia cea mai bune in deserturile ideale acestui sezon, asa ca astazi m-am gandit sa ca inspir cu un desert delicios, usor de realizat si pe care cu siguranta il va indragi fiecare membru al familiei. Ba chiar il puteti prepara alaturi de copii, care vor fi in vacanta, in curand.
Ingredientele vedeta ale acestei retete sunt visinele, fie proaspete, fie din compot. Eu am ales, de acesta data, compot. Si cand e sezon si cand nu, eu folosesc foarte mult visinele in bucatarie – proaspete sau in compot. Visinele au un gust placut, acrisor, contin multe vitamine si antioxidanti. Imi place sa-mi prepar dimineata un milkshake de visine cu lapte sau iaurt, banane, ghimbir si cuburi de gheata pe care sa il beau inainte de masa, iar pentru micul dejun va recomand sa incercati lapte de capra cu visine din comport si niste cereale. La restaurant, folosesc visinele in sosuri pentru foie gras, soté-uri, rata sau vanat. Sosurile sunt mai acrisoare si se potrivesc cu carne cu textura mai grea: porumbel, prepelita, caprioara etc. Insa astazi nu va spun despre feluri principale, ci despre o tarta delicioasa cu visine proaspete.
Desi nu sunt la fel de faimose precum “surorile” cirese, visinele sunt foarte apreciate in deserturi, tocmai prin contrastul dintre crema dulce si fina si gustul lor acrisor. Originale din zona Marii Caspice (zone Iranului si a Europei de Est), visinele au fost folosite din vechi timpuri si introduse britanicilor si vest-europenilor de catre greci in secolul 1 i. Hr. Si de atunci, au tot fost folosite de europeni. Ca o curiozitate, stiati ca ungurii le folosesc in supe de pui? E o reteta interesanta de supa facuta in casa la care sunt folosite visinele intregi din compot pentru a-i da un gust usor acrisor.
Sa trecem la treaba!
Tarta de visine cu crema de vanilie, servita cu bezea: blatul crocant al tartei imbratiseaza un val cremos de crema moale, ferma si racoroasa de vanilie, acoperita cu visine acrisoare.
Timp de preparare: 2 ore, Portii: 6, Dificultate: medie
Ingrediente:
Pentru aluat:
- 250 g de faina
- 2 oua
- 125g unt cu peste 80% grasime
- 50g zahar pudra
- cativa fulgi de sufran
Pentru crema de vanilie:
- 500ml de lapte
- 125g zahar tos
- 50g de faina
- 5 galbenusuri de ou
- 250ml smantana lichida
- 1 baton vanilie (sau esenta de vanilie)
Pentru bezea:
- 5 albusuri de ou
- 140g zahar
- 40,3 ml apa
- 2-3 fire de sofran
Pentru topping:
- 1 borcan mare de compot de visine si 2 pliculete de praf pentru jeleu
Mod de preparare:
Se prepara aluatul amestecand cu mixerul (sau robotul) faina, zaharul, untul. Separat, se bat bine 2 oua cu sofranul, fara sa faca spuma, cat sa “ajute” culoarea sa iasa din sofran. Se lasa 10 min apoi se adauga acest amestec in aluat si se pune la frigider jumatate de ora.
Pentru crema de vanilie se pun la fiert 400ml de lapte, zaharul si 250ml de smantana lichida, apoi se adauga vanilia. Se lasa la fiert. Separat, in 100ml de lapte se amesteca galbenusurile si faina, astfel incat sa nu faca cocoloase (daca se fac, se strecoara cu o sita fina). Cu un polonic, se ia amestecul acesta si se integreaza in cel de pe foc, cu un tel, continuu, pana se leaga si stropeste, clocotind. Se scoate de pe foc si se lasa deoparte.
Pentru bezea se pune zaharul si apa la foc mic, la 123 grade Celsius, cu putin sofran. Se bat cu mixerul albusurile de ou, la viteza mare, pana se umfla. Se toarna apa cu zahar peste albusuri, ca o ata subtinre si se mixeaza 2-3 minute pana se intareste si apoi se lasa deoparte.
Se scoate aluatul de la frigider. Se intinde aluatul pe blatul presarat cu putina faina. Se ia o tava rotunda de tefal, de aproximativ 26 cm. Se taie aluatul astfel incat sa fie cu 1.5 cm mai mare decat diametrul tavii, se aseaza aluatul pe tava si, cu degetele, se muleaza pe peretele acesteia.
Se pune la cuptor aluatul, la 170 garde Celsius pentru 35-40 min. Se scoate si se lasa sa se raceasca. Cand este rece, se ia crema de vanilie cu posul si se umple tarta, mai lasand jumatate de cm pana sus, apoi se pune la rece.
Se ia compotul de visine – se strecoara visinele si se pastreaza zeama. Se aseaza fructele, cu atentie, peste crema de vanilie, umpland toata tarta, apoi se lasa la frigider. Intre timp, se pun la fiert zeama din compotul de visine impreuna cu jeleul din pliculet. Se lasa la racorit si, cat este cald jeleul obtinut, cu o pensula, se tamponeaza peste visine. La final, tarta se lasa la rece.
Acesta tarta fina se serveste alaturi de o portie de bezea cu gust opulent.
Prezentare pe farfurie:
Se prezinta tarta intreaga la masa, iar apoi se taie felii pentru fiecare comesean. Alaturi se serveste si bezeaua, intr-un bol separat.
*reteta pregatita pentru revista Mega Image,prietenii mei de nadejde.