Dragii mei, zilele de sfarsit de saptamana prelungit sau de vacanta petrecute cu familia sau cu prietenii sunt printre cele mai frumoase, mai ales daca si vremea este favorabila. Aceste zile sunt ideale pentru gatit, pentru a va rasfata pe voi insiva, dar si pe cei apropiati cu cate o reteta noua, creativa si ingenioasa si a mai iesi, cate putin, din tipare. Gratarele si picnicurile sunt momente frumoase in care intreaga familie sau intreg grupul de prieteni face o munca de echipa in pregatirea preparatelor, in aranjarea sau improvizarea unei mese si in care copiii pot fi implicati in cat mai multe activitati si se pot simti utili si apreciati pentru atentia pe care o acorda.
M-am gandit sa va dau cateva sugestii, in aceasta saptamana, de retete mai exotice cu care sa va uimiti prietenii si familia, adica un altfel de meniu pentru urmatorul vostru gratar. Ce ati spune de niste rulouri de piept de pui cu rata afumata si mango? Nu-i asa ca parca deja simtiti savoarea gusturilor si impletirea aromelor?
Retetele pe care vi le voi prezenta in aceasta saptamana sunt delicioase, pline de arome noi si, cu un strop de rabdare, simple de pregatit. Am in minte pentru voi un rulou de piept de pui cu rata afumara si mango, kebab pe batoane de scortisoara, cu praz si niste frigarui de vita cu sparanghel.
Daca tot am mentionat de gratar si de aceasta activitate facuta in echipa, alaturi de familie sau prieteni, haideti sa va spun cateva vorbe despre ceea ce se considera a fi primul mod de preparare al carnii, metoda cea mai primitiva prin care s-a trecut de la mancare cruda, in speta carne de vanat cruda, la primul preparat gatit incercat de catre om. Sigur, gatit e mult spus, pentru ca doar ce l-au prajit deasupra focului, insa, se pare, cu aproximativ un milion de ani in urma, omul primitiv humanoid (homo erectus), chiar inaintea Neanderthal-ului, a realizat o evolutie a obiceiurilor de hrana, prajind-o pe foc.
Nimeni nu stie cu exactitate ce s-a intamplat, antropologii pot doar sa formuleze supozitii, insa se pare ca din intamplarea, carnea de vanat a atins cenusa de foc inca la o temperatura ridicata, creand un miros atragator, iar dupa ce s-a vazut si simtit rezultatul – mirosul, gustul dat de grasime, textura carnii prajite, a devenit o practica tot mai des folosita, de-a lungul atator ani si epoci.
Carnea facuta pe gratar este sanatoasa, isi pastreaza din proprietati, aduce un aport ridicat de proteine corpului, iar alaturata aromelor cat mai diverse, constitue un rasfat al simturilor. Insemnatatea unei mese in familie, la realizarea careia participa toti membri are si o simbolistica a unitatii si dragostei.
Acum, haideti sa trecem la treaba!
Ingrediente:
- 2 bucati de piept de pui fara os
- 1 bucata de piept de rata afumat
- 1/2 mango felii
- 1/2 ardei gras felii
- 4-5 fire de rozmarin
- piper negru zdrobit, sare, ulei de masline
- 1-2 castraveti
- usturoi
- salata verde (inimioare interioare) sau frisee
- 1 rodie
- ridichi
- lamai
- 3-4 fructe de cactus
Preparare:
Se taie pieptul de pui transversal si se deschide, ca un fluturas. Se pune o foaie de nailon peste el si se bate ca pentru snitel, pana se face mare si subtire, ca o batista. Se scoate nailonul si se ungu cu putin ulei de masline.
Puiul devine baza pe care se vor aseza celelalte ingrediente. Se feliaza pe lungime pieptul de rata cu grasime, creand fasii lungi. Se aseaza feliile de rata peste pieptul de pui, vertical si suprapunandu-se una peste cealalta. Se adauga sare si piper si putin ulei de mastine. Se taie batoanele de ardei rosu su mango si se aseaza peste pieptul de rata, pe orizontala, la 90 de grade in raport cu rata, la rand. Se ruleaza pieptul de pui cu tot ce are deasupra.
Dupa ce este inchis ruloul, pe toata lungiumea, se infing bete de frigarui la fiecare jumatate de centimetru. Se pregateste ulei, sare, cimbru, se amesteca cu usturoi zdrobit si cu aceasta compozitie se pensuleaza ruloul.
Se pune pe gratar, avand grija sa fie intors o data, are nevoie de 4-5 minute pentru a se face. Atunci cand este gata, in rulou, din loc in loc, se poate infige cate o scobitoare, pe care dupa ce o veti scoate, in gaura formata puteti pune firele de rozmarin.
Pentru salata, se taie castravetele pe lungime, subtire, se rupe salata cu mana, se amesteca apoi cu boabele de rodie si feliile taiate subtiri de ridiche, apoi se asezoneaza cu sare, piper, ulei de masline si zeama de lamaie. E bine ca salata sa fie amestecata bine, incet, aerisit.
Ca ultim pas, se pregatesc fructele de cactus, care merg foarte bine cu carnea la gratar. Se taie fructele in jumatate si se pun pe gratar, cu fata in jos, iar dupa cateva minute, se aseaza in farfurie si se servesc direct din coada,
Prezentare pe farfurie:
Pe un platou, se aseaza ca baza salata si deasupra, ruloul de pui cu frigaruile, ce dau preparatului imeginea unei corabii si se adauga fructele de cactus.
Pofta buna!
*reteta realizata pentru revista Mega Image, prietenii mei de nadejde