Sunt adeptul principiului putin dar bun. Atat in bucatarie, cat si in viata de zi cu zi, in parteneriatele pe care le fac. Acum 3 ani, dupa multe luni de tatonari si testari, am acceptat sa devin imaginea uleiului de masline Terra Creta, produs pe frumoasa insula si multi premiat in toata lumea pentru calitatile sale.
Misiunea noastra nu este doar de a promova brandul, ci mai ales de a educa. In privinta alegerii unui ulei de masline de calitate, in privinta distingerii dintre ulei bun, extra virgin, si unul mai slab calitativ. In privinta beneficiilor pe care le are uleiul de masline extra virgin asupra corpului nostru, daca se consuma cu constanta.
La inceput de toamna, am plecat in Creta, intr-un periplu culinar alaturi de echipa Terra Creta, pentru a invata cum traiesc ei si pentru a “fura” cateva retete. Creta este una dintre zonele cu cea mai mare speranta de viata din lume, in special datorita alimentatiei foarte sanatoase si corecte. Despre dieta mediteraneana, cu precadere cea cretana se spune ca face minuni, ca asigura longevitate.
Unul dintre factorii importanti in alimentatia cretana este legat de consumul de ulei de masline, care ajunge la cc 30 de l / capita pe an. In Grecia ajunge la 11 l/ capita pe am. In Romania? Doar 1 l /capita pe an.
Pana la urmatorul post, in care va voi mai povesti despre uleiul de masline si beneficiile consumului, va las aici o reteta simpla, gustoasa si sanatoasa, pe care am invatat sa o prepar in Creta.
Sepie cu fenicul si masline Terra Creta
INGREDIENTE
40 ml ulei de masline Terra Creta
50 gr ceapa alba
300 gr sepie curatata
1 legatura de fenicul
100 ml vin rosu
100 gr de rosii proaspat rase
50 gr masline verzi Terra Creta
300 ml apa
MOD DE PREPARARE
Taiati sepia in felii. Tocati ceapa si sotati-o putin intr-o tigaie incinsa cu ulei de masline Terra Creta. Adaugati sepia, iar apoi feniculul tocat fin.
Stingeti cu vinul rosu. Adaugati rosiile si reduceti focul. Adaugati apa si lasati la foc mic, timp de jumatate de ora. Daca e necesar, mai adaugati putina apa. Spre final, adaugati maslinele verzi iar cand preparatul este gata, stropiti cu putin ulei de masline.
Pofta buna!
Al vostru,
Joseph