Mijlocul saptamanii ma inspira sa va recomand un preparat cu totul special: medalion de ton tempura. Influenta si notele asiatice sunt mereu prezente printre preferintele mele si imi doresc sa va transmit si voua, dragi prieteni, din curiozitatea mea pentru bucataria lumii. Un astfel de preparat provoaca atat creativitatea, cat si iesirea din zona de confort a obiceiurilor culinare locale sau poate chiar europene. Arome noi, gusturi neobisnuite, mod de preparare diferit, insa succes garantat. Fie ca vreti sa va exersati talentul in arta gastronomica sau vreti sa va bucurati familia sau sa va impresionati un oaspete la cina, cu un astfel de preparat nu veti da gres. Usor de facut, combinand savori incantatoare si daruind bucuria gourmet, medalionul de ton tempura va deveni preferatul vostru! Sa trecem la treaba!
Ingrediente sos asiatic:
- 500ml apa
- 250ml sos de soia nu foarte sarat
- 2 catei de usturoi
- 4 linguri de zahar brun
- 80g ghimbir
- 1 bucata de anason
- 3 fire de ceapa verde
- 1/2 bucata de ceapa rosie
- 1 lingurita ulei de peste concentrat
- 40ml otet de orez
- 1 ardei chilli mic, rosu, intreg
Ingrediente ton:
- 520g ton (file partea din spate)
- 60ml miere
- 4 foi alge de mare
- 4 linguri ulei de susan
Ingrediente tempura:
- 150g praf de tempura
- 90ml apa cu gheata
- sare
Ingrediente decor:
- 1 morcov mov
- 1 morcov galben
- 2 ridichi
- frunze busuioc
- frunze de telina apio
Mod de preparare:
Sosul asiatic: ingredientele se spala si se curata. Ceapa si ghimbirul se taie rondele. Anasonul se zdrobeste. Se pun toate ingredientele impreuna la fiert, timp de o ora, pana scade apa. Se lasa deoparte la racit.
Tonul: Se taie in bucati de 2 cm grosime si 10 cm latime. Se marineaza in ulei de susan cu miere timp de o ora, la frigider. Medalioanele de ton se ruleaza pe o folie de alge de mare.
Tempura: Se dizolva praful de tempura in apa rece cu sare. Se strecoara printr-o sita foarte fina.
Legumele: Morcovii si ridichiile se spala si se curata. Se taie in stil carpaccio cu un feliator si se lasa in apa cu gheata alaturi de busuioc si frunze de telina apio, sa devina crocante.
Se incalzeste 1l de ulei intr-o oala adanca. Fiecare bucata de ton invelit in foaie de alge se trece prin tempura si se introduce in oala cu ulei incins. Se tine 10 secunde, apoi se tamponeaza cu un prosop de hartie.
Mod de prezentare: preparatul se monteaza pe o farfurie adanca. Sosul de soia se strecoara si se toarna 4 linguri (de portie). Cu un cutit ascutit se taie bucatile de ton si se asaza peste sos. Se scot si legumele din apa cu gheata si se tamponeaza cu un prosop de hartie. Se asaza langa ton, iar la final se adauga o lingurita de ulei de susan peste tot preparatul.
Pofta buna!
*preparatul face parte din prima mea carte, “In bucataria lui Joseph”