Ziua de vineri e cea dedicata pestelui proaspat la restaurantul Joseph, una dintre zilele mele preferate ale saptamanii. Nu stiu daca v-am marturisit acest secret al meu, insa printre preparatele pe care le pot denumi ca fiind favoritele mele se numara pestele si fructele de mare. As putea spune ca am o slabiciune pentru aceste ingrediente si le gatesc mare drag de fiecare data. Fiind vineri astazi, m-am gandit sa va recomand o reteta usor de realizat, aromata si gustoasa, foarte buna pentru o zi de sfarsit de saptamana, dar si pentru o masa festiva, de ce nu: un pastrav cu legume la tigaie.
Despre pastrav am cateva sa va spun cateva cuvinte, cum ar fi originea acestuia: provine de pe coasta pacifica a Statelor Unite si a fost introdus in Europa la sfarsitul secolului al nouasprezecelea, deveniind unul dintre preferatele europenilor. Zic in general al europenilor, caci daca este sa priviind la ceea ce se intampla in Romania, situatia nu este foarte imbucuratoare: suntem pe ultimul loc in Uniunea Europeana la consumul de peste, cu o medie de abia 5 kg pe an consumat. Mi-as dori sa va pot inspira cat mai mult sa alegeti sa consumati peste de cat mai multe ori pe luna, sa va deschid apetitul pentru a-l gati si a va face un obicei recurent din a dedica o anumita zi acestui aliment foarte bogat in acizi grasi omega-3, vitamida D, acid folic, vitamina B12 si proteine, foarte necesare organismului uman. Iar pastravul le are pe toate, pe langa gustul specific, usor dulceag. Eu il aleg deseori pentru a-l prepara, atat familiei, cat si la restaurant sau evenimente private.
Pentru reteta de astazi recomand un pastrav somonat – adica pastravul cu o culoare mai rozalie la interior, datorata regimului alimentare specific al pestelui, bogat in beta-caroten, dar care nu afecteaza deloc gustul sau calitatea carnii, ba dimpotriva, alimentatia naturala oferita confera o calitate superioara carnii de peste.
Hai sa trecem la treaba!
Timp de preparare: 45 min Portii: 4 Dificultate: Usor
INGREDIENTE:
- fileuri de pastrav, 600g
- ulei
- legume: rosii cherry, mazare, radicchio, usturoi
- masline kalamata, capere
- lime
- condimente: busuioc mare, coriandru, rozmarin, esalota
MOD DE PREPARARE:
Fileurile de pastrav se curata (se taie aripioarele), se taie medalioane (bucati de aproximativ 4-5 cm) si se cresteaza pe piele, ca sa intre toate aromele. Se presara sare si piper negru zdrobit si se pune putin ulei.
Se pregateste sosul: se taie esalota marunt, apoi coriandrul si busuiocul. Se adauga putin rozmarin, cimbru si rosii cherry taiate pe jumatate.
Se zdrobeste usturoiul, se taie marunt, apoi se pune intr-o tigaie cu ulei incins, se adauga esalota, rosiile, mirodeniile tocate, mazarea, caperele, maslinele kalamata, zeama stoarsa de lime si se lasa la foc mic.
Intr-o a doua tigaie, se toarna un pic de ulei si se soteaza pestele – se aseaza cu fata in jos si se tine pana devine putin rosé, iar apoi se intoarce.
Se pregateste un platou mai lung pentru un aspect cat mai deosebit si pentru a pune in valoare pestele, se face un pat de frunze din radicchio peste care se aseaza legumele trase la tigaie si peste ele se va aseza pestele. Deasupra se orneaza cu cateva crengute de rozmarin, se stoarce putina lamaie si se toarna putin ulei de masline. Arata a mancare de casa, dar una de sarbatoare, nu-i asa?
Recomandare – v-as sfatui sa serviti acest preparat alaturi de un vin rosé sec.
Pofta buna!
*reteta realizata pentru revista Mega Image, prietenii mei de nadejde